Ова е НПУ на Кирин 990: три основни за вештачката интелигенција и архитектурата на Да Винчи

Ini adalah NPU dari Kirin 990: tiga inti untuk kecerdasan buatan dan arsitektur Da Vinci

Huawei произведе три генерации на својот последен процесор специфичен чип за вештачка интелигенција. Далеку од обложување на софтвер, кинескиот производител го пушти NPU во оптек со Кирин 970, нејзина единица за нервна обработка и оттогаш не престана да прави да расте.

Голема разлика помеѓу претходниот чип и новиот Кирин 990 е во тоа што порано се користеше постандардна архитектура, Камбрикон, а сега Huawei се обложува на Леонардо да Винчи, што е понапредно прилагодување на истата. Тоа е името нова архитектура, Да Винчи, развиен целосно во Кина и премиерно се претстави во средниот ред на Кирин 810. Но, сега го достигнува високиот крај и го стори тоа врз основа на најмоќната НПУ.

Три јадра за 5G, но само две за 4G

ДаВинци

Кирин НПУ 980 беше отворена минатата година. Оригиналното јадро е двојно, но Кирин 990 е чекор напред во овој поглед. Повеќе не зборуваме само дека се префрливме од две јадра за обработка на вештачка интелигенција во три, туку оваа НПУ усвои систем кој стана стар познаник на светот на процесорите: големиот. МАЛО.

Huawei претпочита да го користи терминот голема / мала овде, но концептот е точно ист. Трите основни НПУ со архитектурата Да Винчи Кирин 990 се поделени на два блока. Имаме две јадра со голема моќност да се вчита со најтешките и помалите основни операции и со помал капацитет за полесни задачи.

Покрај новата архитектура, Huawei го отвори јадрото користејќи го класичното големо големо. Мал процесор

Друг клучен аспект е најмоќното јадро Компатибилен со затегнувачи INT8 и FP16, тоа е, ние сега имаме две компатибилни јадра, не само едно, како што е случајот со Кирин 980. Самиот Хуавеј вели дека оваа промена доведе до неколку операции да ја зголемат нејзината ефикасност, како што е препознавање на лицето кое сега е 24 пати поефикасно отколку порано

Третото јадро, како што рековме претходно, е за задачи што бараат помалку моќ и не се мешаат во клучните аспекти на безбедноста на мобилните телефони. Како на пример, во гласовното активирање на телефонот, на пример, или како и во сите работи што се однесуваат на внатрешното управување на телефонот или управувањето со полнењето на батеријата. Око, дека ова јадро е исто така способно да обработува фотографии, и покрај тоа што останува надвор од смарт обработката на видео, бидејќи на својот мал капацитет.

АИ Кирин 990

Архитектурата Да Винчи, за разлика од дизајниите на Кембрикон, кои се повеќе стандардни од претходната генерација, сега е целосно компатибилна со NNAPI за работа со нервните мрежи. Секако, ќе имаме два процесори Кирин 990 и модел со 5G победи 4G има NPU со само две основни, а не три. Одлука за дизајн

Како такво, НПУ на Да Винчи сега стигна до кинеските high-end чип компании откако ја премина средната линија. НПУ помножете го резултатот за шест од претходната НПУ и помножете ја ефикасноста за осум. Бројките на Huawei секако. Е видиме како се однесува првиот мобилен телефон кој го носи Kirin 990 на пазарот, и дали станува збор за телефон од 5G. Се чини дека разликата може да биде чувствителна.

Преку | Техничка умешност

Сподели Ова е NPU од Кирин 990: три основни за вештачката интелигенција и архитектурата на Да Винчи