Овие датотеки може да му наштетат на вашиот компјутер – Како да ги деактивирате

File-File Ini Mungkin Membahayakan Komputer Anda - Cara Nonaktifkan

Се чини дека поновата верзија на Виндоус повеќе се грижи за помалку искусните корисници на компјутер. Од Виндоус Виста до Виндоус 10, постои огромно зголемување на предупредувачките пораки за нешто што Виндоус го детектира како несигурно дури и во најмала рака. Ова прерасна во, особено, пренесување датотеки во вашата домашна мрежа.

Поради поставките на Интернет, пренесувањето на датотеки од една до друга мрежа може да предизвика појава на оваа вознемирувачка порака. Прочитајте понатаму за да научите како да го оневозможите и како да ја пронајдете адресата на Интернет протокол (IP) на компјутерот, што треба да ја прилагодите на оваа поставка.

Проверете ја IP адресата

Во одреден момент, мора да ја внесете IP адресата на компјутерот на вашата мрежа што сакате да ја прогласите за „безбедна“. Еве како да го пронајдете:

 1. Отворете ја програмата Run со кликнување со десното копче на копчето “Start” (во Windows 8, 8.1 и 10). Друг начин да го направите ова во сите неодамнешни верзии на Виндоус е да ги притиснете копчето “Виндоус” и “Р” на вашата тастатура.
 2. Напишете “cmd” и притиснете Enter или кликнете на копчето “OK”. Ова ќе ја отвори командната линија.
  Овие датотеки може да му наштетат на вашиот компјутер - Како да го деактивирате 1
 3. За да ја видите вашата IP адреса, напишете “ipconfig” додека сте во Command Prompt и притиснете Enter. Ова ги покажува информациите за врската, со „IPv4 адреса“ на дното.
  Команда на Ipconfig прашува
 4. Ако имате тенденција двојно да проверите сè, запишете ја вашата IP адреса. Потребни ви се само првите три цифри (два трицифрени броја проследени со едноцифрен број).
  Прашајте ја командата за IP адреса

Изменување на поставките за Интернет

Како што споменавме порано, треба да промените одредени поставки на Интернет за да ја оневозможите оваа предупредувачка порака. Можете да изберете да го оневозможите за датотеки што доаѓаат од сите други или одредени компјутери на мрежата. Без оглед на вашата одлука, еве како да го постигнете ова:

 1. Одете во контролниот панел. За да го отворите, што можете да направите со сите најнови верзии на Windows, отворете File Explorer (или Windows Explorer) и започнете со пишување „Control Panel“ во лентата за адреса. Предлози за контролен панел најверојатно ќе се појават пред да завршите со пишување, па изберете со кликнување на нив.
  Забелешка: Во Виндоус 7, можете полесно да пристапите до тоа со кликнување на копчето “Почеток” и кликнување на него во менито Започни.
 2. Во Контролниот панел, видете дали користите „Преглед на категорија“ со проверка на горниот десен агол на прозорецот. Ако да, одберете ја категоријата “Мрежа и Интернет”, а потоа отворете Интернет-опции од таму. Ако опцијата “View by” е поставена на “Големи икони” или “Мали икони”, Интернет-опциите ќе бидат веднаш достапни за вас.
  Контролен панел
 3. По отворањето на Интернет-опциите, ќе се појави прозорецот “Својства на Интернет”. Одете од Општи во табулаторот за безбедност.
  Имот на Интернет
 4. Првата опција со која се среќавате тука ви овозможува да ги промените поставките за безбедност на веб-страниците за одредени делови од вашата мрежа. Кликнете на “Локален интранет”, потоа кликнете на копчето “Веб-страници”.
 5. Windowе се појави прозорецот “Локален интранет”. Сепак, не треба да менувате ништо тука, затоа само кликнете на копчето “Напредно” за да продолжите понатаму.
  Локален интранет
 6. Anotherе се појави друг прозорец „Локален интранет“. Оваа ве прашува да внесете веб-страница за да додадете во вашата локална интранет зона, што значи дека Windows ќе ги означи како безбедни. Ова е местото каде што треба да ја напишете вашата IP адреса.
  Напреден локален Интранет Забелешка: За среќа, можете да користите и џокери, што значи дека мора да користите terвездичка (*) за последниот број на IP адреси. Ова ќе ги вклучува сите компјутери на вашата локална мрежа, што значи не треба да пишувате IP адреси едно по едно.
 7. Кликнете на копчето “Додај” за да додадете веб-страница (или ИП-адреса) во зоната.
 8. Кликнете на копчето “Затвори” за да го затворите овој прозорец. Бидејќи ова е сè што треба да направите, кликнете на копчето “ОК” на првиот прозорец “Локален интранет” и “Својства на Интернет” за да зачувате промени.

Променете ја контролата на корисничката сметка

Друга предупредувачка порака што е многу слична на ова е поврзана со “Контрола на корисничка сметка” (UAC). Виндоус го користи за да праша дали сте сигурни дека сакате да дозволите одредени програми да направат измени на вашиот компјутер. Бидејќи ова е уште една предупредувачка порака која не е многу важна, можете да ја промените со тоа:

 1. Отворете го контролниот панел.
 2. Барате корисничка сметка во контролниот панел. Ако користите “Преглед на категорија”, двапати мора да ја внесете “Корисничката сметка”.
  Корисничка сметка
 3. Кликнете на копчето “Промени ги поставките за контрола на корисничка сметка”.
 4. Во следното мени, ќе ве пречека вертикален лизгач. Преместете сè надолу за да ги спречите предупредувањата на UAC или да продолжите да растат за да ја зголемите нивната фреквенција.
  Поставки за контрола на сметка на корисникот Белешка: Оневозможете го ова предупредување само ако сте напреден корисник на компјутер или ако ова предупредување го успорува вашиот компјутер на неприфатливо ниво. Можете исто така да го преместите лизгачот еден чекор надолу до последниот.

Размислете за вашата безбедност

Windows изгледа побезбедно и може да им пристапи на помалку искусни корисници, така што многу луѓе можеби ја сметаат пораката за предупредување ирелевантна. Ако сте меѓу нив, размислете да ги преземете овие чекори за да ја направите оваа порака потешка за активирање.

Дали некогаш сте ја нашле оваа предупредувачка порака во најсоодветно време? Кажете ни за вашето искуство во коментарите подолу и, исто така, ако ви треба помош со други работи поврзани со Виндоус.