Одг меч & засилувач; Шилдот може да ја види функцијата за автоматско зачувување

Pokemon Sword & Shield dapat melihat fitur penyimpanan otomatis

За прв пат во историјата на серијата, Pokemon Sword и Shield можат да ја користат функцијата за автоматско зачувување во играта.

Во изминатата серија, за да ја зачувате вашата игра во Покемон, мораше да влезете во менито и да ја зачувате рачно. На стариот хардвер, каде што е нејасно кога ќе ја потрошите батеријата, знаците на сок што истекува на вашиот уред значи дека плеерот мора да заштеди по секоја средба за да го исцеди последниот век на батеријата. Иако ова не е проблем со поновиот хардвер затоа што е многу полесно да се одреди преостанатата батерија со полнење, сепак е многу фрустрирачки затоа што вашиот напредок може да се изгуби токму тогаш и таму.

Сепак, се чини дека Gamefreak го додаде Autosave за претстојните игри. Како што можете да видите, сликата на горниот дел од овој напис ја прикажува иконата „Сега заштеда“ во горниот десен агол додека плеерот сè уште виси наоколу. И покрај тоа што не потврдува дека ќе дозволи автосам, ќе биде невообичаена работа што играта ќе ви овозможи да се движите додека заштедувате. Тоа е, исто така, кога играчите влегуваат во продавница, за да можат да заштедат при влегување во нова зграда, или само промена на околината или завршување на состаноци.

Ова е мало, но витално подобрување на квалитетот на животот, и нешто што го извикуваа навивачите на Покемон за следните генерации. Дали може да предизвика повеќе од една заштеда на играта, или дали функцијата е по избор, е друго прашање. Ова исто така може да го отежне подигнувањето на Покемон за натпреварувачки игри уште потешко, затоа што не е лесно да се излезе од кој било состанок што не содржи совршени Покемон IV и ЕВ, сепак, влијанието нема да се почувствува се додека играта не биде објавена во ноември.