Одобрена реформа за авторски права во Европа: Еве што се менуваат

Одобрена реформа за авторски права во Европа: Еве што се менуваат

🎯ЗАШТИТА и победи ДОБРА АМАЗОН! Придружете се на каналот OfferTech Telegram!

Реформа на авторското право на ЕУ: Што е тоа, што се менува и како да се заштитите и за корисникот и за оние што пишуваат, создаваат и составуваат. Сите информации што треба да ги знаете за новата реформа што ќе ја револуционизира мрежата и пошироко

Одобрена реформа за авторски права во Европа: Еве што се менуваат

На Европски парламент го одобри новиот Директива за авторски права која после 2 години борба ја претставува првата реална револуција во светот на издаваштвото што ќе влијае на многу сектори. Со 348 гласови „за“, 274 против и 36 воздржани, законодавство за авторски права на Европската заедница, и во овој напис ние ќе направиме што е можно поголема јасност за тоа што вели законодавството и кои измени би можеле да бидат за сите нас.

Законодавството

Уредбата има за цел да понуди еден поголема заштита на авторските права дозволувајќи им на автори, уметници, писатели, новинари, толкувачи, издавачи, продуценти и сите креатори на содржини да ја зачуваат својата работа и да бидат награден директно ако се користи твоето создавање.

Всушност, одамна е познато како јас гиганти на веб, Гугл или Youtube пред сè, тие заработуваат ужасни бројки за работата направена од другите, но од сега нема да биде така, затоа што некој ќе треба да плати ако нивната уникатна креација заврши на Интернет или на некое друго место.

Ова е за сите во корист на големите и особено малите производители со вторите кои често ги експлоатираат големите, а дури не гледаат приход, трошат драгоцени часови за создавање оригинална содржина.

Значи, по 3 години борба во парламентот, и закон што не се допираше од 2001 година, сега сè е подготвено да се промени дури и ако има некои аспекти за рафинирање, што веројатно ќе го промени начинот на кој ги споделуваме креациите на Интернет и пошироко.

Еве што се менува

Накратко, сите гиганти на веб-страни кои ја искористуваат работата на трети страни сепак ќе треба да препознаат обештетување преку утврдување на ад хок лиценци ибришење на содржина заштитена со авторски права објавено без согласност брзо и автоматски.

Познатите се затоа уништени дигитални агрегатори дека од денес веќе нема да можат да ја објавуваат содржината земена од други делови, заработувајќи директно, но ќе мора да платат процент од својата заработка директно на креаторот на споделениот ресурс.

Исто така, платформите што заработуваат од прикажување на производи и содржина се директно одговорен врските што постојат со интелектуалните сопственици на содржината и мора да ги препознаат а соодветна компензација.

Критиките

Очигледно немаше недостаток на критики особено за уметност.11 и уметност. 13, кои се преработени, изменети и ревидирани и што соодветно се однесуваа на тоа Заштита на публикациите новинарство во случај на дигитална употреба сега точно во користете на Интернет, со цел да се исклучат содржините зачувани во базите на податоци и употребата на заштитени содржини од даватели на услуги за споделување на содржини преку Интернет која е исправена во онлајн платформи.

Поранешната уметност. 11 сега стана Чл.15, кој го воведе данок на врска, данок на врски, и исто така поставете филтер, да се анализираат податоците поставени на Интернет, се отстранети. Додека секогаш има забелешка каде авторите од делата вклучени во новинарска публикација добиваат едно соодветно учество на приносите согледани од издавачите за употреба на нивните новинарски публикации од давателите на услуги на информатичко општество каде агрегаторите на вести се најмногу погодени и затоа ќе треба да платат за објавување содржина.

Поранешната уметност. 13 наместо тоа сега уметност. 17 утврдува дека веб-страниците мора да го приматовластување за објавување на која било содржина од креаторите и носителите на правата. Значи, сето тоа се вклопува во механизмот за монетизација на содржината, кој претходно беше 100% од дигиталните агрегатори, додека сега ќе се стекнат и веб-страниците присутни во агрегаторите.

Исклучоци

Има исклучоци од тоа кој има се обиде на секој начин да добие овластување но без да имате повратни информации или да имате дејствуваше навремено при отстранување на недоследна содржина, што нема да изврши казни.

Исклучени од овој вид мерки се и јас снајпет, многу кратки извадоци од текст кои се појавуваат како злобни на Google News кога барате нешто, со содржина за која е зачувана слободата на цитат, од карикатура, од пародија како меми и нема ограничувања кон непрофитни енциклопедии преку Интернет, допаѓа Википедија, кој нема да биде засегнат од оваа мерка.

🔔Дали ви треба помош или помош? Пишете ни на нашиот канал Телеграм >>> ТУКА!

📱Дали барате паметни телефони со попуст? Купете ги по најдобра цена натаму >>> Амазон!

– Зачувај со Понуда Техника на Телеграма: најдете го понуди за најдобра технологија!

– Ако сте гладни за вести, следете го YourLifeПоднесена на Google News: кликнете на вездата за да не додадете во вашите омилени!

САКАТЕ АМАЗОН МУЗИК СЕ БЕСПЛАТНО БЕСПЛАТНО? Пронајдете КАКО!