Осврти- варгов: двојни проблеми | Атомикс

Review Wargroove Double Trouble

Wargroove е една од најсмешните игри минатата година. Чаклфите успеаја да ни дадат духовни наследници Advance Wars како ниедна друга компанија. Не само што е заживување на жанрот кој е помалку популарен денес, туку ги нуди и потребните алатки за изградба на онлајн заедница која до денес, една година откако беше лансирана на Switch и PC, е сè уште доста моќна. За да ја прославиме првата годишнина од оваа титула, пристигна бесплатна DLC, наречена Double Trouble, за да го прошири искуството на сите играчи.

Нови мапи, дополнителни приказни, три дополнителни команданти, уште два единици и бесконечни алатки за правење мапи и кампањи се она што оваа експанзија треба да го понуди.

Во моментов, скоро секое ново издание е придружено со сезонски билет кој чини половина од основната игра. Понекогаш оваа дополнителна содржина не им се допаѓа на фановите, или не успева да понуди какви било нови работи или механика што го оправдува неговото купување. Ретко ги гледаме компаниите на ААА кои нудат содржини од пост-лансирањето што не ја вознемирува заедницата на кој било начин.

Сепак, независната сцена презеде поинаков пристап кон DLC. Земете го Hollow Knight како пример, кој ни даде три бесплатни експанзии, секоја проширувајќи ја историјата на Hollownest и воведувајќи нови предмети и локации за истражување. Ова е еден од вистинските начини да понудите повеќе содржини на јавноста без да потрошите повеќе.

Сега, на кој спектар паѓа Wargroove? Дали вреди двојните проблеми? Дали ова DLC го проширува главното искуство? Ако никогаш не сте уживале во основна игра, дали оваа експанзија ќе ве убеди да ја испробате? Најдете одговори на овие и повеќе прашања во нашиот преглед на Атомикс.

Варгоров 101

Пред да зборувате слободно за оваа DLC, треба да ја разгледате основната игра.

Wargroove дојде во Nintendo Switch и PC на 1 февруари минатата година, и оттогаш е достапен на PS4 и Xbox One, и ако не сте имале шанса да го пробате, сторете го тоа веднаш. Слично како серијалот Advance Wars, Wargroove ја претвора војната во стратешка игра и му дава визуелен, наративен и звучен допир што е доволно детски за да привлече сите видови на гледачи.

Знаете, битките се едноставни во странство и комплицирани штом ќе дознаете детали. Играта нуди голем каталог на единици, секој со слабости, јаки страни и форми на раселување. За да го збогатиме игра, имаме и команданти, лидери на фракции, кои имаат поголема сила и одбрана од традиционалните војници и специјални способности кои можат да го променат правецот на конфронтација во еден круг.

Осврти- варгов: двојни проблеми |  Атомикс 1

Целта е едноставна, треба да го зафатите градот за да заработите пари, да го искористите тој ресурс за да купите единици и да го повторите овој процес сè додека не направите голема армија и да ги победите вашите противници, или со уништување на нивната база или елиминирање на непријателските команданти. Досега, сè звучи многу стандардно, сепак, оваа игра воведува два концепта што го прават Wargroove да се издвојува од останатите.

Првиот е командантот. Овие единици се прилично моќни, затоа што тие имаат вештина наречена жлеб, која се активира кога напаѓате и браните. Вкупно има 17 команданти, а секој има различни јаки страни, некои се фокусираат на офанзивата, други на одбраната, некои обезбедуваат дополнителни единици, некои нудат поголема мобилност, секој вреди, и сигурно ќе најдете еден благодарам

Осврти- варгов: двојни проблеми |  Атомикс 2

Вториот концепт е критичен хит. За разлика од другите сокови, критиките во Варгуров не се случајни. Секоја единица мора да исполнува одредени критериуми за да заземе многу силен удар, дали да се позиционира во одредена област, да нападне со други единици или да има поголема одбрана. Овој механичар ќе ве натера да размислите двапати за секое можно движење и да ја земете предвид синергијата помеѓу различните војници што ги сакате.

Основната игра нуди прилично долга кампања, помеѓу 10 и 15 часа. Приказната е поделена на неколку мисии, секоја воведува нови концепти потребни за да се појават победнички во неколку наврати. Некои имаат повеќе цели да расипат монотонија или со поголем фокус на раскажувањето, иако повеќето остануваат „уништувајќи непријатели“.

Осврти- варгов: двојни проблеми |  Атомикс 3

Заедно со сето ова, Wargroove има голем каталог на алатки за создавање мапи и кампањи, кои можете да ги споделите на Интернет со сите. Исто така локален и онлајн мултиплеер. Севкупно, основните игри нудат стотици часови забава, а со бесплатната експанзија, Double Trouble, титулите стануваат посилни.

Мо Мо Мо проблем

Double Trouble се фокусира на нов практичен аспект за Wargroove, и она што ретко го гледаме во жанрот на стратегија: ко-оп-мултиплеер. Од името на експанзија, преку механика, алатки за производство, па дури и историја, овој DLC има централна тема и играта не се плаши да ја претстави на овој начин.

Меѓу новите расположливи работи, имаме три нови команданти, кои глумиме во новата кампања. За разлика од основната игра, нарацијата не се фокусира на запирање на злите суштества решени да го уништат светот. Всушност, ние сме сведоци на порелаксирана семејна историја, глуми во сивите бандити што понекогаш ги гледаме во оригиналниот наратив.

Осврти- варгов: двојни проблеми |  Атомикс 4

Ние ја преземаме контролата врз Вулфар, водачот на бандитите, и децата на Елрол и Орла, Вулфар, кои од основните игра треба да ги украдат сите пари од четирите држави, со цел да платат откуп на другите мали членови на неговото семејство, кои се киднапирани од злото Веспер. Оваа приказна кулминира со еден одличен момент кој го зема најдоброто од основниот наратив и дава допир на ко-оп што ја карактеризира оваа експанзија толку многу.

Не очекувајте одлични приказни или часови на содржина. Сложената и исполнета со ликови што постојано се воведува, е заменета со харизматични интеракции помеѓу различни команданти од секоја земја. Иако првичниот конфликт звучи прилично слаб, тоа ни дава подетален преглед на групата еднодимензионални непријатели во основната игра. Бидејќи веќе го имаме главното наративно искуство, се отвора развојот на Двојни проблеми, односно можете да го изберете редоследот на мисијата. Секој има различен централен механизам, цели и мини наративни лаци што треба да се завршат.

Осврти- варгов: двојни проблеми |  Атомикс 5

Мисијата на основната игра е феноменална, бидејќи тие постојано додаваат нови цели и приказната одржува интересен ритам. Сега, Чаклифш ја презема централната идеја и додава коо-оп, нешто што можеби звучи како лоша идеја, но се води на добар начин.

Проблемот се множи

Секоја мисија е изградена околу два тима. Во неколку наврати, секој командант има свои цели, во други, тие започнуваат во истиот момент, но ќе направат различни задачи, постои и спротивен случај. Еден од моите омилени моменти е создавање нарушување со големата војска на Вулфар, додека Ерол и Орла се инфилтрираат во замок, каде што треба да решат серија загатки за да одат напред. Во овој случај, ритамот и времетраењето на нивото се одредува според менталните способности на вашиот партнер, а не заради воениот напредок на другите играчи.

Осврти- варгов: двојни проблеми |  Атомикс 6

Во други прилики, единиците се мешани и играчите треба да работат заедно за да постигнат различни цели истовремено. Исто така, велосипедските вештини „Вулфар“ и „Ерол и Орла“ меѓусебно се надополнуваат совршено за овој стил на игра. Водачите на разбојниците можат да фрлат непријателски и сојузнички единици во разни области на мапи и да создадат области за оштетување, или едноставно да ставаат војници во вода и да ги елиминираат во еден хит. Од друга страна, близнаците имаат две уникатни способности, од кои едната создава исцелително подрачје кое продолжува да се намалува, додека другиот започнува оган што ги проширува секој чекор и ја отстранува секоја единица во еден момент.

Двете вештини се надополнуваат едни со други и водат кон различни стратегии, и навредливи и одбранбени. Иако и двајцата команданти се дизајнирани за заедничко соочување, тие имаат моќ да бидат остварлив избор во битки од 1v1.

Осврти- варгов: двојни проблеми |  Атомикс 7

Но, ова не е сè, Double Trouble воведува два нови типа на единици, секој од нив се чувствува како продолжување на оригиналната игра и е поврзан со разбојната тема. Првиот е крадец. За разлика од другите војници, бегалецот од овој закон не може да го нападне, но тој има голема подвижност и може да украде пари од села или касарна и да ги ослободи за окупација. Вториот е пушка, единствен војник со огнено оружје, кој има голема деструктивна моќ што е ограничена со опсегот на неговиот напад.

Двете единици имаат специјални инсталации и не можат да се произведуваат во една касарна. Секој од овие елементи се користи за целосен потенцијал во кампањата и тие постојано ќе ја менуваат вашата борба за стратегија.

Исклучителна

Но, ова не е сè. Покрај новата приказна, тројца команданти и уште две единици, алатките за правење мапи и кампањи се проширија експоненцијално. Самиот уредник на содржини е доволно силен во првобитната состојба, но благодарение на Double Trouble сега можете да ја градите својата работа на ист начин како што инвеститорот ја направи оваа игра.

Сега секоја мисија може да има различни цели и да има дополнителни настапи на единици кога се изведуваат одредени настани. Алатката е доста сложена и може да понуди кампањи од 10 или повеќе часови. Без сомнение, овој режим е еквивалентен на Mario Maker.

Осврти- варгов: двојни проблеми |  Атомикс 8

Што се однесува до режимот преку Интернет, долгоочекуваното лоби е конечно достапно. Може да се приклучите на неколку натпревари во исто време и ќе бидете известени кога ќе ви дојде редот. Единствената негатива во ова одделение е дека главната кампања се локалните задруги.

Сега, ако никогаш не сте играле Wargroove, овој наслов има визуелен и звучен стил сличен на Advance Wars, но со допир на средновековна Европа. Секоја фракција беше инспирирана од културата на општеството од четиринаесеттиот век. Вулфар и Ерол и Орла јасно ја претставуваат Шкотска. Некои говорни дијалози прикажуваат ирски акцент. Музиката имплементира габиња и го проширува звукот на харфата на саундтракот. Забавно е да ги видите типовите репрезентации што не се толку вообичаени во тековната клима за видео игри.

Варгоров вреди двојно неволја

Осврти- варгов: двојни проблеми |  Атомикс 9

Меѓутоа, ако никогаш не сте му дале шанса на Wargroove од самиот почеток, Double Trouble нема да ја промени вашата перцепција. Тоа е нешто повеќе од исто и нема проблем за тоа. Се надевам Chucklefish ќе ја продолжи оваа франшиза и ќе испрати продолженија или други DLC во иднина.