Осомничениот зад нападите на Овервејч и ВуВ Класик ДДОС е уапсен

Tersangka di balik serangan Overwatch dan WoW Classic DDoS telah ditangkap

Осомничениот зад нападите на Овервејч и ВуВ Класик ДДОС е уапсен

Уапсен е осомничениот зад нападите во Overwatch и WoW Classic DDoS 1

Дајте му на вашиот ум неколку недели. Дали се сеќаваш DDoS напад во Пречекорување и World of Warcraft (WoW) Classiв сервер што ги тера сите да зборуваат и паничат?

Да? Тоа се случи и конечно ги добивме најновите информации за ситуацијата. Во друга победа за правда; спроведувањето на законот се чини дека ги фати сторителите кои тешко се фаќаат. Па, за да бидеме поконкретни, тој сè уште е осомничен – сè уште не добивме потврда за црно и бело.

Сепак, ајде да ги освежиме нашите сеќавања малку. Нападот започна наоколу 7-ми септември на серверот WoW Classic, каде многу играчи известуваат дека, и покрај тоа што успешно се поврзани со играта, тие веднаш се подигнуваат без очигледна причина.

АПП се активираше!

Сепак, тоа не е крај. Пречекорување играчите се пожалија и за нестабилноста на мрежата, што за конкурентска публика може да биде многу добро, или многу лошо во зависност од крајот на барелот каде се наоѓаат. Следниот ден, на 8-ми септември, следниот бран на напади хит, и толку е лошо што е зафатен дури и преносот на Овервеј лига.

Се разбира, претставниците на Блибард цело време не молчеа. Тие одговараат на корисниците и објавуваат ажурирања на статусот на Твитер, Фејсбук и на нивните форуми, уверувајќи ги сите дека работат со соодветните власти за нивно решавање.

И на 19 септември, претресот го достигна својот врв. Форумот за менаџери на заедницата WoW Classic, Kaivax, објави ажурирање на истрагата, во која ги информираше корисниците дека осомничениот бил уапсен од агенциите за спроведување на законот.

Уапсен е осомничениот зад нападите „Овервеч“ и „WoW Classic DDoS“ DDoS-беше.jpg

Во основа, Негирање на дистрибуирана услуга напад, или само ДДОС Накратко е сајбер нападот мешање на пристапот на корисникот до одредени сервери и услуги со поплавување на нив со мрежен сообраќај. Како аналогија, ова е како да ставате непотребни спојувања и метеж на преполн автопат за време на сообраќајниот метеж – нештата природно ќе ги заглават и ќе престанат да функционираат.

Ова е еден од најчестите методи што ги користат хакерите и сајбер терористите за да предизвикаат проблеми на еден сервер или на друг, но од светла страна, сега има барем еден помалку да се грижите.