Пазарот за игри со компјутери расте, но VR останува „едвај фактор“ во продажбата на графики

Пазарот за игри со компјутери расте, но VR останува „едвај фактор“ во продажбата на графики

Вредноста на компјутерските игри се очекува да се зголеми на 37,69 милијарди американски долари во 2020 година според најновиот извештај на пазарот за компјутерска графика од Jonон Педи Рисрч. Тоа е прилично голем раст во однос на целокупниот пазар од 125 милијарди американски долари, но компаниите за истражување сепак известуваат за значителни „лутања“ на пазарот на хардвер и софтвер по нејзиниот брзиот раст од 2013 до 2016 година – и VR не го привлече вниманието.

Вредноста на џуџињата за игри со компјутери и конзолите за игри и графичките работни станици – некои сознанија за пазарот што ги оспорува AMD и Nvidia – но дури и тоа е помалку од половина од мобилниот пазар. Дури и големиот сегмент на мобилни телефони не може да стои висок, сепак, затоа што извештајот покажува дека пазарот ќе падне во вредност во 2022 година до под 2018 година.

Пазарот на игри конзоли дефинитивно ќе се зголеми во втората половина на 2019 година, сепак, кога ќе биде промовирана следната генерација Playstation и Project Scarlett. Он Педи го става скокот на пазарот на 11,06 милијарди американски долари во 2019 година на 15,14 милијарди американски долари во 2020 година. И дали знаете кој ќе има корист од сето тоа? Да, Мајкрософт и Сони, но и AMD, со кој се обезбедува специјалниот силикон „Zen 2 / AMD Navi“ второ конзолата ќе биде изградена.

Значи, тоа е повеќе добри вести за црвениот тим, но исто така изгледа добро за Нвидија. Компаниите од зелениот графички процесор се повеќе се фокусираат на професионалниот пазар на графики, а пазарот се очекува да продолжи да расте во текот на следните неколку години. Сепак, ова е пазар во кој доминираат CAD и CAM, или дизајн и производство потпомогнато од компјутер. Истражувањата на Pedон Педи го сместуваат пазарот за создавање содржина на 79% CAD / CAM; 16% дигитално видео; 3% рендерирање, визуелизација и симулација; и само 2% моделирање и анимација.

Но, еден сегмент што постојано чека во крилја е виртуелната реалност, се вели во извештајот.

„Виртуелната реалност, која привлече толку многу внимание, е тешко дека е фактор во хардверот или софтверот и иако има некои светли предвидувања, не сметаме дека тоа ќе се случи некое време. Главната точка на истражување за VR во моментов е во создавање на содржина што се користи за виртуелно производство, гламурозен, но мал пазар и дизајни за професионалци, нивни традиционални пазари. “

Значи, додека сите го фалиме овој индекс на вентили, поширокиот пазар сè уште не скокна на опсегот VR. Дајте му време, наскоро сите ќе уживаме во дејството на долината на Дераил, подгорена од адреналин.

Придружете се на активни разговори на Твитер и Фејсбук.

ИНФО