Партнерите со Android се согласуваат да ја користат навигацијата со гестови Android Q како стандард

Android partners agree to use Android Q’s gesture navigation as default

Со смалување на рамки и поголем приказ, контролата на гестот е популарна. „Епл“ го отстранува големото копче за дома и поголемата рамка што поддржува гестови на удар. Гугл презема чекори кон контрола на гестовите со „Андроид пита“, одржувајќи ја лентата за навигација, но користи „пилула“ за неколку напредни движења. И многу други брендови учествуваа во гестови со своја имплементација.

Но, Google се обидува да го стандардизира овој систем на гестикулации со Android 10.0 Q. Beta Q има нов систем на гестикулации што го отстранува задното копче и го прави да се повлече од страната на екранот. Неговите главни движења се слични на имплементацијата на Apple. И, започнувајќи со официјалното објавување на Q, ова движење ќе стане стандардно во многу различни OEM.

Да, конечно ќе видиме одредена стандардизација на паметни телефони! Тоа нема да се плетка со различни системи на движење и ова ќе им помогне на развивачите на апликации да дизајнираат апликации околу системот Q. Ова може да направи просечниот човек да заврши да прифаќа движења на Android.

Сепак, движењето не е за секого. Дури и од Гугл велат дека им е потешко да учат и да се прилагодат, што е навистина точно. Тие не се целосно интуитивни. Значи, за среќа, научивме дека П ќе ви овозможи да се префрлите на копчето 3, ако навистина го сакате тоа.

Освен нивните проблеми, гестовите прават нешта како да се префрлате помеѓу апликациите побрзо и полесно. Тие додаваат функционалност додека користите помалку недвижен имот на екранот, максимизирајќи ја вашата употреба на прекрасен нов дисплеј без рамка. Доколку сте заинтересирани за сложени детали, објавувањето на блогот за развивачи на Google има многу интересна статистика, затоа проверете го!

Извор: Блог за развивачи на Android