Патентот на OnePlus го ротира системот за да ја скрие задната камера

Oneplus 7t

Со презентацијата OnePlus Concept One, кинескиот бренд означува нова пресвртница за иновации во својата историја.

По овој облог, сега е регистриран нов патент од кинески бренд, кој овозможува задната камера да се скрие со помош на механизам за ротирање.

Oneplus 7t

Тоа беше 2014 година кога OnePlus го претстави OnePlus One, ефтин паметен телефон, наречен мрежен убиец. Ова е опрема што го потресе пазарот и донесе некои фанови на кинеската марка.

Шест години подоцна, и со неколку лансирања во своето портфолио, некои со поголем успех и други со малку, OnePlus започна да се здобива со одредена технолошка независност од матичниот бренд, OPPO, и покажа некои свои иновации.

OnePlus претставува нов начин за криење на задната камера

Откако нè запознаа со Concept One, модел во кој има нов вид стакло што овозможува камерата да се скрие, сега има и нешто ново во оваа област.

Според патентот регистриран од кинеската марка, на задниот дел на паметниот телефон е развиен механички систем што овозможи да се скрие главната камера на опремата.

Иако операцијата не е објаснета, можеме да видиме камера која е идентична со OnePlus 7T, каде што се појавува и исчезнува леќата на опремата.

камера за прикривање на патенти со еднопод

камера за прикривање на патенти со еднопод

Предната камера е вметната на дното на екранот

На предната страна на моделот наведен во патентот, нема простор за предната камера што може да се набудува. Покрај тоа, од страните исто така не е можно да се открие присуство на појавувачки фотоапарати, како што може да се најде на OnePlus 7 Pro.

Затоа, можеме да заклучиме дека овој патентиран модел исто така мора да има вметната камера под екранот. Ова е технологија која сè уште не е целосно зрела, но тестовите од неколку брендови се добро познати.

Откако ни го претстави Концептот Еден, кинескиот бренд сега покажува уште еден чекор на патот за иновации. Со OnePlus 8, 8 Pro и 8 Lite скоро објавени, оваа технологија сè уште не се очекува да се примени, но веќе треба да биде во планот за кинески брендови за претстојната верзија.