Пиксел му се предаде на Гоја – хула, сега достапен за Nintendo Switch

Pixel menyerah kepada Goya - Blasphemous, sekarang tersedia untuk Nintendo Switch

Пиксел му се предаде на Гоја – Хула, сега е достапен за Nintendo Switch. Христијанска иконографија и Мудејар уметност со темна естетика, во Пиксел Арт.

Помеѓу 1814 и 1816 година, Франциско де Гоја користел масло за да опише дисциплинска поворка. Околу 200 години подоцна, група на развивачи во Севилја најдоа на своите слики уникатен начин да ја почитуваат нивната култура и искри. овој пат, во пиксели уметност. Вака, во „Game Game Kitchen“ тие решија да го започнат својот следен проект „Blasphemous“, видео игра што ја користеа за да го извезат своето парче земја на целиот свет, гледајќи го со очите на Гоја, комбинирајќи паничен борбен систем со темна естетика. и барокна, христијанска иконографија и Мудејар уметност. Почнувајќи од 10 септември, хула е достапен за Nintendo Switch.

Сметка на Маурисио Гарсија, извршен директор на „Играта кујна“, кој уште од самиот почеток знаеше дека станува збор за ризичен облог (како прават видео игри за нешто толку локално ?, ќе се разбере ?, ќе се цени ли?), Но во исто време, Според неговите зборови: „Ние исто така пораснавме со јапонскиот фолклор преку нивните видео игри, па зошто да не можеме да ги извезуваме нашите видеа? Зошто не се случува обратно? Во моментов, тие не сториле ништо лошо, а нивната кампања за финансирање на KickStarter, која има цел од 50,000 американски долари, ги надмина 300.000 и ги постави како една од најочекуваните видео игри во Инди оваа година.

Во Богохулење сме инкарнирани во фигурата на Ел Пенитенте, лик кој мора да се искористи за своите гревови, ако сака да го ослободи човештвото од проклетството што го падна. За да го постигнеме ова, ние мора да ги проследиме фантастичните пејзажи, полни со референци на слики од Гоја, андалузиски фолклор и религиозна иконографија: круни од трње, капирота, непријатели кои користат напади кои симулираат флагелации, архитектура која може да се препознае како мостови на Триана или дури и стихови од Лола Флорес.

Со „Пејдент“, играчите започнуваат бесен систем на борба, соочувајќи се со џиновски и опасни суштества инспирирани од сите видови религиозни икони (како што е Микеланџело Пиета) со помош на своето оружје: Меа Блам. Оваа безмилосна борба ја тестира способноста на играчите, но секој напор се наградува во форма на способности и додатоци прикажани во Росари кои ги носи протагонистот.

Навивачите на ретро-видео игри ќе пронајдат некои елементи на жанрот, кои обично се нарекуваат „Метроидванија“ (со истражување и дејствување во мапирање со лавиринти), иако од „Играта кујна“ инсистираат на тоа дека тоа е „нешто друго“, и тие сакаат да го отпечатат печатот на авторот. „Сакаме да одиме подалеку, да испечатиме нешто поразлично, поетично. Таа игра предизвикува iosубопитност. Дека играчите наоѓаат референци и се заинтересирани за нив, без експлицитно да ги објаснуваат во играта “, рече Маурисио Гарсија. „Ако мал процент од оние што се обидуваат со благородност завршија во потрага по Гоја на Гугл, тоа значи дека направивме нешто како што треба“.

Темен свет на фантазија инспириран од иконографијата на христијанството, искапена во уметноста Гоја и јужната шпанска архитектура, ве чека во Блазхемос, сега достапен за Nintendo Switch.

Понатамошна информација: http://www.nintendo.es