Повиците и СМС-пораките кон Европа сега се поевтини

Повиците и СМС-пораките се поевтини во Европа од мај 2019 година

🎯ЗАШТИТА и победи ДОБРА АМАЗОН! Придружете се на каналот OfferTech Telegram!

Повиците и СМС-пораките до Европа чинат помалку од мај 2019 година. ЕУ, од мај 2019 година намалување на инфрационалните телефонски цени за повици и СМС

Повиците и СМС-пораките се поевтини во Европа од мај 2019 година

Одлична, одлична вест пристигнува денес за сите корисници кои тие живеат во Европа и тоа обично тие повикуваат или испраќаат СМС-пораки до броеви што се надвор од националните граници.

Од денес 15.05 2019 годинавсушност, во Европа сечење на инфрационални телефонски цени за повици и СМС.

Но, колку заштедувате? Колку чини да се јавите во странство од Италија? Колку чини да испраќате СМС пораки во странство од Италија? Еве што се менува.

Нови цени за повици и СМС-пораки од Италија до Европа

Врз основа на новите регулативи на ЕУ, од 15 мај 2019 година фиксни и телефонски повици или СМС-пораки испратени од една до друга земја на ЕУ ќе има максимална цена од 19 центи (+ ДДВ) во минута и од 6 центи (+ ДДВ) по СМС.

Накратко, според тоа, имаме:

  • 19 центи во минута за остварени повици
  • 6 центи за секоја испратена СМС порака

„Во цената не е вклучен ДДВ затоа што тоа варира во зависност од земјата-членка на повикувачкиот оператор (стапката на ДДВ на земјите-членки на ЕУ се движи од 17% до 27%) “, се сеќава Комисијата во деталното ЧПП.

Забележи го тоа НЕ има прагови или граници на бројот или времето на повик, како и бројот на СМС-пораката.

Да земеме практичен пример

Да ги поедноставите вашите пресметки и подобро да ги разберете новите стапки за повикување и испраќање СМС-пораки во Европа, ајде да земеме практичен пример.

„Марија живее во Италија и има ќерка која работи во Белгија. Општо, таа ја нарекува ќерка си околу два часа месечно.

Со италијански национален тарифен план, фиксниот повик би чинел 0,89 € во минута: Затоа Марија би потрошила околу 105 евра месечно за да ја повика ќерка си.

Со новите правила, Марија наместо тоа ќе плати максимална стапка од 0,23 € (вклучен ДДВ) на минута, трошејќи не повеќе од 27 € за еднакво вкупно времетраење на повиците, односно една четвртина од кога тој помина пред тоа, за вкупно заштеда од 78 € месечно “.

Не станува збор за роаминг

Важно е да се истакне тоа едната сметка е роаминг, друга е приватна меѓународна (интра-ЕУ) повици, како во овој случај.

Се зборува за роаминг кога користите мобилен телефон додека патувате во земја различна од вашата (така кога сте во странство и треба да се јавите, да испраќате СМС порака или да сурфате на Интернет користејќи ја националната стапка)

Наназад, меѓународниот повик во врска со овој стандард важи кога сте во вашата земја и повикувате во странство.

Во кои земји на ЕУ можете да заштедите?

Новите правила за што разговаравме во оваа статија вреди само за 28-те земји на ЕУ: Австрија, Белгија, Бугарија, Чешка, Кипар, Хрватска, Данска, Естонија, Финска, Франција, Германија, Грција, Ирска, Италија, Латвија, Литванија, Луксембург, Малта, Холандија, Полска, Португалија, Велика Британија, Романија, Словачка, Словенија, Шпанија, Шведска и Унгарија.

🔔Дали ви треба помош или помош? Пишете ни на нашиот канал Телеграм >>> ТУКА!

📱Дали барате паметни телефони со попуст? Купете ги по најдобра цена натаму >>> Амазон!

– Зачувај со Понуда Техника на Телеграма: најдете го понуди за најдобра технологија!

– Ако сте гладни за вести, следете го YourLifeПоднесена на Google News: кликнете на вездата за да не додадете во вашите омилени!

САКАТЕ АМАЗОН МУЗИК СЕ БЕСПЛАТНО БЕСПЛАТНО? Пронајдете КАКО!