Полугодишен извештај: Huawei се спротивставува на санкциите на САД со растот на приходите

Halbjahresbericht: Huawei trotzt US-Sanktionen mit Umsatzwachstum
Слика: Huawei

Huawei денес објави финансиски извештаи за првата половина на 2019 година, во кои се вели дека компанијата ги зголеми приходите за 23,3 проценти во однос на претходната година. Според извршниот директор Лианг Хуа, продажбата рапидно се зголемила до мај.

Во првата половина на 2019 година, трите главни поделби на Huawei за транспортниот бизнис, компаниите и потрошувачите создадоа приход од 401,3 милијарди јуани, што е еквивалентно на еквивалент на 51,4 милијарди евра денес. Споредено со истиот период претходната година, ова претставува пораст од 23,2 проценти.

САД влијаат само на растот на краток рок

Главниот извршен директор Лианг Хуа изјави на објавувањето на полугодишниот извештај дека, особено во мај, продажбата рапидно се зголемила. Оваа основа е многу важна што Huawei продолжува да очекува раст откако ќе биде вклучен во списокот за санкции во САД. Сепак, Huawei не е ослободена од грижи, иако компанијата соопшти дека САД може само да го забават темпото на раст на краток рок.

Најсилната поделба на Групацијата сега е потрошувачки бизнис со паметни телефони, таблети, лаптопи, паметни часовници и слични производи, што резултира во продажба од 220,8 милијарди јуани (28,3 милијарди евра). Севкупно, Huawei и Honor продадоа 118 милиони паметни телефони во првата половина од оваа година, што претставува зголемување од 24 проценти во однос на првата половина на 2018 година.

Деловната активност на Carrier е целосно зависна од 5G експанзија

Деловниот оператор, кој порано беше носител на компанијата Huawei, имаше продажба од 146,5 милијарди јуани. Овде Huawei гледа главно во проширување на огромниот потенцијал за раст од 5G. Компанијата има завршено 50 комерцијални договори за 5G до денес и испорача повеќе од 150,000 BTS на пазарите ширум светот. Како и да е, Huawei веќе ги објави овие броеви до Computex во јуни.

Корпоративниот бизнис на Huawei собира производи како што се облак, вештачка интелигенција, мрежни кампуси, центри за податоци, IoT и паметни компјутери. Продажбата овде во првата половина на оваа година изнесуваше 31,6 милијарди јуани (4,04 милијарди евра). Huawei рече дека станува збор за доверлив снабдувач за клиенти и владини комунални услуги, како и клиенти во финансиската, транспортерската, енергетската и автомобилската индустрија.