Правила на СЗО за деца пред екраните на ТВ, компјутер и паметни телефони

Деца пред ТВ-екраните, компјутерите и паметните телефони

🎯ЗАШТИТА и победи ДОБРА АМАЗОН! Придружете се на каналот OfferTech Telegram!

СЗО ги поставува уделите и ги поставува правилата што ги означуваат записите што децата мора да ги поминат пред дисплеите, регулирајќи ја нивната секојдневна употреба

СЗО ги утврдува Правилата за деца поставени пред екраните на ТВ, компјутер и паметни телефони со броењето на минути

Таму Светска здравствена организација објави документ во кој се наведени новите упатства натамуфизичка активност, седечко однесување и спиење за деца под 5 години и споменува заупотреба на екрани за компјутер, паметен телефон и таблети.

Очигледно правилата наСЗО тие се многу строги препораки, да се заштити физичкото и менталното здравје на нашите деца, и би било добро да се следат дури и ако се премногу строги. Според СЗО затоаупотреба на уреди со дисплеи како паметни телефони, таблети или компјутери за не-едукативни цели треба да биде како што следува:

  • 0 часа на ден за деца под 12 месеци
  • 0 часа на ден за деца од 1 година
  • 1 час на ден или помалку за деца од 2 години
  • 1 час на ден или помалку за деца од 3 години
  • 1 час на ден или помалку за деца од 4 години

Значи, известувањето е на да содржи употреба на уреди со дисплеи што можат предизвикуваат зависност како и креирајте проблеми со видот и умот. Покрај тоа, СЗО го состави и просечен ден на дете што сметате дека е сумирано на сликата на почетокот на статијата и што ги сумираме подолу:

  • Бебе 0-3 месеци 30 минути физичка активност, 0 минути пред екранот и 14-17 часа спиење
  • Бебе 4-11 месеци 30 минути физичка активност, 0 минути пред екранот и 12-16 часа спиење
  • Бебе 1 година 180 минути физичка активност, 0 минути пред екранот и 11-14 часа спиење
  • 2 годишно дете 180 минути физичка активност, 60 минути пред екранот и 11-14 часа спиење
  • Дете 3+ години 180 минути физичка активност, 60 минути пред дисплејот и 10-13 часа спиење

Така, барем до основно училиште, активност направена пред дисплеј, без разлика дали станува збор за ТВ, монитор или класичен паметен телефон, мора да биде помала од еден час на ден.

🔔Дали ви треба помош или помош? Пишете ни на нашиот канал Телеграм >>> ТУКА!

📱Дали барате паметни телефони со попуст? Купете ги по најдобра цена натаму >>> Амазон!

– Зачувај со Понуда Техника на Телеграма: најдете го понуди за најдобра технологија!

– Ако сте гладни за вести, следете го YourLifeПоднесена на Google News: кликнете на вездата за да не додадете во вашите омилени!

САКАТЕ АМАЗОН МУЗИК СЕ БЕСПЛАТНО БЕСПЛАТНО? Пронајдете КАКО!