Прашања за испорака на iPhone: Apple треба да ги прилагоди своите проценки за продажба на вирусот Corona

iPhone-Lieferprobleme: Apple muss Umsatzprognose wegen Coronavirus anpassen

Не само што вирусот корона се очекува да ги зголеми цените како резултат на тешкотиите во испорака, туку компаниите исто така мора да ги прилагодат проценките на продажбата надолу. „Епл“ сега објави дека предвидувањата за продажба за тековниот квартал објавен пред неколку недели ќе бидат негативно погодени од „Ковид-19“.

Метежот се очекува да се случи на iPhone, бидејќи производството во Кина престана, иако фабриката во која се произведува паметен телефон е надвор од најпогодената провинција Хубеи. Покрај тоа, продажбата само во Кина беше послаба од очекуваната, како резултат на ефектите од вирусот. По избувнувањето на вирусот корона во Кина, многу продавници, вклучувајќи ги и сопствените продавници на „Епл“, останаа затворени, а фабричките празници околу кинеската Нова година беа продолжени во многу фабрики за да се ограничи ширењето на вирусот корона колку што е можно. Во меѓувреме, производството на iPhone повторно започна во сите фабрики, но сепак ќе има тешкотии во испорака.

„Епл“ направи релативно неточна проценка во проценките на приходите од првиот квартал од 63 милијарди долари на 67 милијарди долари на крајот на јануари, бидејќи ефектите од вирусот не се правилно проценети. Сега компанијата се воздржува од правење нови проценки, но во исто време покажува дека ограничувањата се само привремени.

Нинтендо реагира рано

Apple во никој случај не е единствената компанија која мораше да се бори со пониска продажба како резултат на тешкотиите во испорака. Nintendo има проблем со испорака со Nintendo Switch со оглед на недостаток на компоненти за производство што доаѓаат од добавувачи во најпогодената провинција Хубеи.

Компанијата во моментов работи на набавка на компоненти потребни за производство од други добавувачи.

MWC 2020 беше откажан заради „Ковид-19“

Мобилниот светски конгрес 2020 во Барселона беше откажан минатата недела поради „Ковид-19“, откако многу компании претходно објавија дека нема да присуствуваат на изложбата.