Преглед на Logitech MX Master 3

Mouse MX3 hero

И покрај тоа што Виндоус направи добра работа за доведување на допирниот екран на компјутерот во светот, тие сè уште се малцинство во однос на тоа како корисниците комуницираат со нивниот хардвер. Тастатурата и глувчето се главните влезни средства што значи изборот на погрешни периферни уреди за вашиот компјутер може драматично да влијаат на вашето искуство кога користите Windows (или друг оперативен систем).

Со години користев MX Master како главен глушец, но минатата недела, го направив скокот на новиот MX Master 3.

Не постојат многу начини на кои можете да разгледате потрошувачки глушец, освен да кажете „работи“, но дозволете ми да се обидам да објаснам зошто овој глушец работи за мене и зошто го препорачувам на секој на кој му треба уред со општа намена.

Дали е ова најдобриот глушец за игри? Не. Ова е најдобриот ергономски глушец? Не. Дали е ова најдобриот глушец за продуктивност? Не. Но, она што е, е најдобриот сеопфатен глушец – ова е Toyota Camry од глушец, Honda Accord од влезниот уред – незабележително, нема RGB осветлување (има индикатор за батерија), но ве добива комотно од точката А до Б удобно и, во принцип, е одличен глушец.

Logitech MX Master 3 Преглед 1

Глувчето ги има сите основни карактеристики како што е многу мазно (и точно) тркало за движење, копчиња на сите соодветни места и тркало за движење со палецот што можете да ги мапирате до разни функции. Го има точниот број на копчиња, не претерано што го отежнува брзото кликнување на саканата акција.

Оптималната тежина, удобност и гумен материјал на глувчето мора да биде издржлива врз основа на мојот претходен MX Master кој преживеал добро по неколку години на употреба. И текстурата на материјалот обезбедува многу зафат, но е исто така доволно мека за да биде удобна за продолжени сесии.

Дизајнот е еволуција од претходниот дизајн. Левото и десното копче на глувчето имаат аголен надолен, наклонет дизајн од лево кон десно, додека претходната итерација има зашилен распоред. Дизајнот навистина не прави голема разлика и е субјективен за вашиот вкус. За мене, изгледа убаво и лично, изгледа многу помалку модерно од промо сликата на Logitech.

Logitech MX Master 3 Преглед 2

Најголемата причина што решив да ја ажурирам е дека батеријата на мојот MX Master не трае подолго од еден ден или два. Новиот MX мајстор се вчитува преку USB-C и во рок од една минута од полнењето може да работи три часа. Целосната сметка, тврди Логитех, ќе трае 70 дена. Ова е речено, претпочитам безжично полнење затоа што тоа значи дека помалку кабел морам да останам поврзан со моето биро, но Тип-Ц е подобар од постарите конектори.

Најголем недостаток на ова глувче е што батеријата не може лесно да се размени. Ова е исто како и моето претходно глувче и додека можете технички да отворите и разменувате батерии, тоа не е тривијална задача и кога батеријата станува рамна, повеќе од веројатно, ќе купите нов глушец.

Можете да го користите глувчето кога е вклучено, но не е оптимално, но може да се направи за да се продолжи животот на периферните уреди, ако навистина не сакате да се откажете.

Logitech има едноставен за употреба десктоп софтвер за мапирање нови функции на глувчето, но јас некогаш ја отворам апликацијата кога го освежувам компјутерот и треба да ја препратам конфигурацијата на поставките што ги сакам. Бидете свесни дека копчињата се лесни за конфигурирање и можете да ги мапирате скоро во сите желби на вашето срце.

Лента за движење е мазна и лесна за манипулирање додека левото и десното копче нудат доволно отпор за да спречат случајни кликне, но не премногу тешко за да се отежне користењето на копчето. Користејќи dongle, никогаш не сум имал врска што паднала со глувчето да се чувствувам исправно и брзо да одговорам на мојот придонес.

Глувчето доаѓа во две бои, црно-сиво и за 99 долари, не е ефтино. Ова е речено, за нешто што е вашиот главен влезен уред на компјутер, трошењето малку дополнително може да биде корисно за подобро искуство отколку основно глувче.

На крајот, тоа е точен глушец, се движи многу лесно, и исто така е пријатно. Има илјадници глувци на располагање, но за мене, ова е мојот избор на глувче и препорачуваме да им го препорачам на секој на кој му треба нов влезен уред.

Означено од Logitech, MX Master 3, Преглед