Предвидувањата наместо превенцијата е начин напред да останеме еден чекор понапред од хакерите

Prediksi daripada pencegahan adalah cara maju untuk tetap selangkah lebih maju dari peretas

Предвидлива стратегија за управување со ризик, отколку превенција, е потребата за време во сајбер-безбедноста простор за да им се овозможи на организациите проактивно да ги идентификуваат заканите и да им овозможат да останат еден чекор пред потенцијалните закани, велат експертите од индустријата.

„Она што до сега научивме е превентивен пристап, како да се спречат инциденти да се случуваат во мрежата. Сега, зборуваме за предвидлив пристап, како можеме да предвидиме напади што се случуваат на мрежата и да ги блокираат да се случат “, рече за„ Ананд Чуда “, управен директор на„ Спектрами “, дистрибутер на решенија за компјутерска безбедност. TechRadar Блискиот исток.

Бидејќи пејзажот на закани се разви во текот на годините, тој рече дека секој ден се случуваат нови и софистицирани напади.

„Бидејќи сè е поврзано во светот денес, сајбер-војувањето станува се порелевантно од кога и да е потребата да се освежат стратегиите и да се развијат предвидливи стратегии за управување со ризик“, рече тој.

Ги бркаа хакерите

Според Чуда, тристрантната рамка на пристапи засновани на предвидување – анализа на ранливост, безбедносна анализа и разузнавачка закана од мулти-продавач – е нов тренд и ќе им помогне на сите носители на одлуки да престанат со нападите пред да ги погодат своите организации.

Гартнер го одобри како рамка за предвидување, превенција, откривање и одговор (PPDR).

Сарфараз Кази, главен службеник за технологија во Спектрами, рече дека целата негова идеја е да остане еден чекор пред хакерите.

Покрај тоа, тој рече затоа што повеќето луѓе практикуваат методи на превенција, откривање и одговор, никој не зборува за предвидувања.

„Луѓето треба да одат подалеку од мрежата и на темната и длабока мрежа за да видат како работат хакерите. Наместо да чекаме напаѓачот да дојде до вашата врата, сега го превртуваме прекинувачот и го бркаме хакерот да ги научи триковите и процедурите. Наместо да бидеме реактивни, ние проактивно ќе ловиме хакери.

„Откако ќе ја знам IP адресата на хакерот, можам да ја блокирам секогаш кога тој е на Интернет. „Не можам да го спречам да стигне до мојата врата, но можам да го спречам да влезе во мојата куќа“, рече тој.

Тринасочната рамка е комбинација на рачна и автоматизација.

„Оваа рамка се развива и не може да биде 100% сигурна за тоа што ќе помогне, но она што го гледаме е дека компаниите кои влегоа во режим на предвидување се побезбедни отколку традиционалните пристапи и продавачите на Блискиот исток се очекува да ја следат и усвојат рамката. Во рок од неколку години „Можеме да кажеме дека рамката за предвидување е застарена и може да излезе нова рамка“, рече Чуда.

Кази рече дека компјутерската безбедност е како осигурување.

„Купуваме ефтино осигурување на автомобили затоа што не правиме несреќи. Кога правиме несреќа, мислиме на скапо осигурување. Сè што работи, но мора да се плати. Инфраструктурната цена на одбранбениот механизам за блокирање на напади од нација е север од 10 милиони американски долари годишно. Она што недостасува е поддршка за управување и колку компании се подготвени да инвестираат толку пари “, рече тој.