Предупредување повеќе од 24 апликации со Android & # 039; опасно & # 039; Инсталирано 384 милиони пати што може да ги шпионира вашиот микрофон и камера

Peringatan lebih dari 24 aplikasi Android 'berbahaya' diinstal 384 JUTA kali yang dapat memata-matai mikrofon dan kamera Anda

DOZENS е генијална апликација која може да ги шпионира корисниците кои се вкоренети од експерти за безбедност.

Апликацијата, која е преземена повеќе од 380 милиони пати од сопствениците на телефони со Android, бара сомнителен инвазивен пристап до камери на корисници, микрофони и многу повеќе.

  Интернет-криминалците можат да користат умни апликации за да ги шпионираат корисниците на „Андроид“

2

Интернет-криминалците можат да користат умни апликации за да ги шпионираат корисниците на „Андроид“Кредит: Гети – Соработник

Инспекторите на сајтот за компјутерска безбедност VPNPro изразија загриженост дека софтверот бил вмешан во „злонамерно однесување“.

„Тие побараа голем број опасни дозволи, потенцијално загрозувајќи ги личните податоци на корисниците“, напишаа истражувачите во нивниот извештај.

“Оваа опасна лиценца вклучува можност за остварување повици, фотографирање и снимање видеа, снимање на аудио и многу повеќе.”

Вкупно, 24 апликации кои бараат прекумерна дозвола беа пронајдени скриени на Интернет-продавницата на Google Play. Гугл го избриша.

  Апликацијата е достапна за преземање во продавницата на Google Play

2

Апликацијата е достапна за преземање во продавницата на Google PlayКредит: Гети – Соработник

Од двете десетици апликации што ги идентификуваа истражувачите, шестмина побараа дозвола за пристап до камерата, додека две побараа дозвола да остварат повици директно од апликацијата.

Петнаесет бара дозвола за пристап до специфичните GPS координати на корисникот, иако локацијата на корисникот нема никаква улога во начинот на кој функционира апликацијата.

„Ова претставува голем ризик за приватноста, затоа што повеќето апликации воопшто не им се потребни“, рече Јан.

“Оваа дозвола им овозможува на апликациите да користат GPS, повици со податоци и / или WiFi за да ја добијат вистинската локација за корисниците.”

Експертите велат дека податоците што ги собираат најверојатно ќе бидат продадени на трети страни, како дел од застрашувачката шема за правење пари.

Апликацијата е изградена од голема компанија поврзана со владата наречена Шенжен Хок Интернет

Очигледно, Шенжен Хоук „тајно“ има пет развивачи на софтвер, кои ги смешкале апликациите во продавницата „Плеј“.

Еден од овие развивачи е Hi Security, чија апликација за вирус почисто 2019 е преземена повеќе од 100 милиони пати.

Други навредливи апликации вклучуваат Здравствена заштита 2019 (5 милиони преземања), filemanager (50 милиони), диктафон (100 милиони) и временска прогноза (10 милиони).

Јан Јангрен, истражувач за безбедност со VPNPro, ја истакнува апликацијата Weather Forecast како многу опасен пример.

„Тие се виновни за собирање податоци за корисниците и испраќање на сервери во Кина“, рече Јан.

Апликацијата, исто така, „тајно ги претплатува корисниците на премиум телефонски броеви“, додаде тој – акции што предизвикуваат високи трошоци за сметки за телефонски жртви.

Како да не беше доволно, временската прогноза исто така тивко ги лансираше прозорците на прелистувачот и кликнуваше на откупни реклами.

Офанзивна апликација

Еве го целосниот список – избришете го сега

 • HI VPN, Бесплатни VPN
 • Фудбал Pinball
 • Копај го
 • Ласерски пауза
 • Зборот уништи
 • Roam Music
 • Word Crossy!
 • Кутија за мозаик
 • Светска зоолошка градина
 • Личен прелистувач
 • Календар на лајт
 • Турбо прелистувач
 • Радосен фрлач
 • Чистач на вируси 2019 година
 • Супер чистачи
 • Здраво за безбедност 2019 година
 • Слатки камера за бонбони
 • Супер батерија
 • Галерија со бонбони
 • Здраво VPN Pro
 • Чиста мајстор
 • режисер
 • Диктафон
 • Временска прогноза

Откако ќе се споделат наодите со Google, апликацијата што ја крши е отстранета од продавницата Play. Тие вкупно преземале 382 милиони преземања во моментот на бришење.

„Ние сериозно ги сфаќаме извештаите за безбедност и нарушувања на приватноста“, рече Гугл.

„Ако најдеме однесување што ги крши нашите политики, преземаме акција“.

Јан додаде дека единствениот начин да се заштитите од апликацијата е да го избришете.

„Ако тие не обезбедат материјални придобивки, препорачуваме да ги отстранат од вашиот мобилен телефон што е можно поскоро“, рече тој.

Како да се биде безбеден од генијална апликација за Android

Обично, Google ќе ја отстрани апликацијата за навредување од Google Play Store, откако ќе ги пронајде своите возбудени антики.

Но, тоа нема да ја избрише апликацијата од вашиот мобилен телефон.

Уште треба да ја избришете апликацијата рачно со одење до поставките на вашиот телефон.

Најдобар совет е да се избегне преземање на генијални апликации на прво место.

Обидете се да се придржувате до доверливи развивачи кои направиле многу популарни апликации.

Избегнувајте апликации со многу малку преземања или многу негативни прегледи.

И ако се сомневате дека некоја апликација прави нешто лошо на вашиот мобилен телефон, веднаш избришете го.

Како да ги отклучите скриените загатки на ажурирањето на Android 10

Во другите вести, милиони телефони со Android имаат апликации кои тајно ви наплатуваат 150 фунти.

Експертите исто така предупредуваат за умен детектор за вируси на Андроид кој не работи.

И има 15 популарни апликации со Android кои им овозможуваат на хакерите „тајно да го користат вашиот мобилен телефон“.

Дали верувате на Google да ја задржи безбедноста на вашиот мобилен телефон? Известете ги во коментарите!


Ние плаќаме за вашата приказна! Дали имате приказна за тимот The Sun Online Tech & Science? Испратете ни на е-пошта на [email protected]