Прелистувач на Microsoft Chromium Edge: како да ја тестирате бета-вашата …

Navegador Microsoft Chromium Edge: cómo probar la versión beta en su Mac o PC 1

Прелистувач на Microsoft Chromium Edge: како да ја тестирате бета-верзијата на вашиот Mac или PC 1

Мајкрософт ја објави првата бета верзија на прелистувачот Chromium Edge.

Неодамна, компанијата престана да произведува сопствен пребарувач на прелистувачи во корист на Google Chromium. Ако не можете да ги победите, придружете им се, нели? И сега, бета верзија на својот нов прелистувач Edge базиран на Chromium е достапна за сите поддржани верзии на Windows и MacOS, при што Мајкрософт го опишува како многу „стабилен“ преглед кој исчисти многу рунди на тестирање на квалитетот.

Компанијата им дозволува на програмерите да го тестираат софтверот со месеци. До денес, направени се повеќе од милион преземања пред објавување, што резултираше со повеќе од 140,000 извештаи за коментари. Со други зборови, оваа верзија на прелистувачот е подготвена за секојдневна употреба, а „Мајкрософт“ нуди дури и 15.000 американски долари за безбедносни истражувачи кои откриваат слабости.

Ако сте подготвени да ја пробате бета верзијата на вашиот Mac или компјутер, еве како.

Прелистувач на Microsoft Chromium Edge: Како да се тестира бета верзија на вашиот Mac или PC 2

Како да ја тестирате бета верзијата на прелистувачот Chromium Edge

Едноставно е:

  1. Посетете ја страницата на Microsoft Edge Insiders.
  2. Кликнете на копчето “Преземи бета-канал”.
  3. Кликнете на копчето “Прифати и преземање” за да ги прифатиш термините.
  4. Бета верзијата ќе ја преземете на вашата машина и ќе отвори инсталетер.
  5. Следете ги упатствата на екранот за успешно да ја инсталирате бета верзијата.
  6. Chromium Edge ќе се отвори на вашата машина.
  7. Од вас ќе биде побарано да прифатите автоматско ажурирање од Microsoft и збирката на дијагностички податоци.
  8. Оттаму, Chromium Edge во бета фаза ќе ве прошета низ поставките на прелистувачот.

Тоа е!

Забелешка: За да бидете на безбедна страна, треба да ја преземете и инсталирате само оваа бета верзија на вашиот секундарен компјутер, а не главната.

Прелистувач на Microsoft Chromium Edge: Како да се тестира бета-верзија на вашиот Mac или компјутер 3

Дали Мајкрософт планира да ја ажурира бета верзијата?

Да. Може да очекувате важни автоматски ажурирања на бета верзија на секои шест недели, како и редовни мали ажурирања за поправки на грешки и безбедност.

Кога ќе излезе и лансира бета Chromium Edge?

Мајкрософт за прв пат го објави изградбата Edge Canary и Developer во април 2019 година, а сега издава поцелосна бета верзија за сите корисници на MacOS и Windows. Мајкрософт нема точен датум на објавување за конечната верзија на потрошувачот, но најверојатно нема да биде готов до почетокот на 2020 година.