Претседателот Фалком зборува за иднината на легендарните херои и ги локализира стапките на ладно челик 3

Потекнувајќи од Нихон Фалком, Легендата на хероите секогаш се придржува кон традиционалната формула која ја отелотворува класичната JRPG. Иако оваа серија никогаш не го достигнала врвот на Final Fantasy или Dragon Quest, оваа серија сепак развива страсна фанбаза во Јапонија, па дури и успешно издлаби лажат на западниот пазар. Се видело многу приказни и ликови кои доаѓаат и одат низ годините. Сепак, секогаш е близу до групата млади херои затоа што тие се соочуваат со позначајни предизвици, растат во сила и созреваат. Овој пристап е многу јасен во сегашната под-серија Патеки од ладен челик – приказна за завојуваната кралска фантазија каде воените училишта ја тренираат следната група на воини да ја бранат својата земја.

Со објавувањето на Trails of Cold Steel 3 што доаѓа на запад, неодамна одложено до 22 октомври, GameSpot седна со претседателот на Нихон Фалком Тошихиро Кондо за да размисли за растот на серијата. За време на ова интервју, Trails of Cold Steel 4 излезе во Јапонија, што го означи крајот на оваа специјална под-серија, која покрена неколку теории за тоа каде ќе оди следната серија. Бидејќи развојот се ажурира западно од Trails of Cold Steel 3, тој разговара за тоа што ќе се случи следно за франшизата „Legend of Heroes“ и како може оваа серија да расте од овде.

Белешка на уредникот: Ова интервју е изменето за јасност и читливост.

Ако се погледнеме наназад во серијалот „Легенди на хероите“, можете ли да зборувате за тоа како пот-сериите „Патеки на трагите од ладниот челик“ се вклопуваат во тоа, и што всушност носи до поголема франшиза?

Тошихиро Кондо: Легендата на хероите како целина е многу поголема серија. Кога првпат се придружив на Фалком, тие штотуку ја завршија Пророштвата за Месечината волшебна во 1994 година, и тие продолжија да работат на следниве игри потоа – Солза на Вермилион и Песна на океанот. Ова е дел од под-серијата наречена тригологија Гагарв. Конечно, се преселивме во нова под-серија наречена Патеки на небото, која беше технички во тоа време Легендата на хероите VI.

На Патеки на небото, започнува многу едноставно. Има момчиња и девојчиња, тие се во селото среде никаде, а нивната приказна почнува да ги носи од едно до друго место за конечно да стигнат до главниот град. Тие се вклучени во оваа голема заговор што се случува со нивната земја и потоа работите продолжуваат оттаму. Тоа е традиционална РПГ за одење на оваа авантура и за развој на лик и лик. Со Патеки од ладен челик, претпоставувам дека можете да кажете дека е уште повеќе за идејата младите да формираат заеднички обврзници, како тие формираат односи и растат заедно. Сигурно може да ги наречете Патеки на ладен челик повеќе модерни RPG од некои игри што дојдоа пред него.

Нема текст

Иако Trails of Cold Steel има многу современи елементи од другите наслови на JRPG, како што се Persona или Shin Megami Tensei, сепак ги покажува своите корени во повеќе традиционални игри во жанр. Дали чувствувате дека има слободни работни места на пазарот што треба да се пополни?

Ова не е свесна желба да се пополнат празнините што може да постојат, но има повеќе врска со начинот на размислување од кое се разви играта. За мене, приказната е најважната работа кога станува збор за серијата. Серијалот „Траги од ладен челик“ се одвива во, како што се нарекува Ербиновата империја. Од гледна точка на приказната, чувствуваме потреба да објасниме што е империјата и како се нејзините жители, истовремено истражувајќи го и политичкиот систем што го имаат. Приказната што ги информира сите други работи во врска со оваа серија, е многу важно да се навлезе подлабоко – имено како играта станува се полинечна, повеќе фокусирана на приказната отколку некои други видови на JRPG што излегуваат во ова време.

Постојат и аспекти на практичен развој. Бидејќи сме помало студио, немаме ресурси да создадеме толку многу средства или да ја направиме играта отворена. Јас би рекол дека колку и да е големо студиото, ние ќе останеме фокусирани на игри што се водат од приказни кои се дизајнирани на наш посебен начин. Една од најубавите работи што се случува заради ова е што додека се фокусираме на приказната, конечно можеме да доведеме до нов настан што ќе ја отвори играта малку повеќе. Кога сте во последниот лак, можете слободно да истражувате и да правите нови активности кога сакате.

Иако Trails of Cold Steel има многу современи елементи од другите наслови на JRPG, како што се Persona или Shin Megami Tensei, сепак ги покажува своите корени во повеќе традиционални игри во жанр. Дали чувствувате дека има слободни работни места на пазарот што треба да се пополни?

Ова не е свесна желба да се пополнат празнините што може да постојат, но има повеќе врска со начинот на размислување од кое се разви играта. За мене, приказната е најважната работа кога станува збор за серијата. Серијалот „Траги од ладен челик“ се одвива во, како што се нарекува Ербиновата империја. Од гледна точка на приказната, чувствуваме потреба да објасниме што е империјата и како се нејзините жители, истовремено истражувајќи го и политичкиот систем што го имаат. Приказната што ги информира сите други работи во врска со оваа серија, е многу важно да се навлезе подлабоко – имено како играта станува се полинечна, повеќе фокусирана на приказната отколку некои други видови на JRPG што излегуваат во ова време.

Постојат и аспекти на практичен развој. Бидејќи сме помало студио, немаме ресурси да создадеме толку многу средства или да ја направиме играта отворена. Јас би рекол дека колку и да е големо студиото, ние ќе останеме фокусирани на игри што се водат од приказни кои се дизајнирани на наш посебен начин. Една од најубавите работи што се случува заради ова е што додека се фокусираме на приказната, конечно можеме да доведеме до нов настан што ќе ја отвори играта малку повеќе. Кога сте во последниот лак, можете слободно да истражувате и да правите нови активности кога сакате.

Нема текст

Јас секако гледам многу влијание од серијалот „Персона“, во однос на структурата и дизајнот.

Многу интересно ја креваш Персона. Кога навистина сакате да се фокусирате на раскажување на оваа приказна, редоследот на работите да се погледне станува многу важен, што бара начин на развивање на играта. Понекогаш разговарам со Кацура Хашино, која е директор на Персона 5 и тој рече дека двајцата имавме свест дека правиме стар стил на игра. Но, ние сме исто така многу среќни што го правиме тоа затоа што ова е тип на игра што сакаме да ја направиме.

Доволно интересно, имаше моменти кога сакавме да ја направиме серијата „Патеки“ како акциона игра, но не успеа и се вративме во систем базиран на вртење. Ако ја погледнете историјата на јапонските игри под чадорот, ќе видите дека постоел период кога сите се обидоа да создадат игри што се фокусираа на акција, а потоа многу од нив се вратија на команда, базирана на ред.

Бидејќи ова е трета игра во под-серијата, дали е предизвик да ја направите оваа игра ефективна точка за влез во серија?

Па, кога имате вака серија долготрајни, важно е да ги бркате луѓето. Имате право, ова може да биде предизвик за забрзување на луѓето. Значи, имаме многу, многу добро осмислена приказна која ги објаснува настаните од претходните натпревари во серијалот. Како што можете да видите, профили на карактер, запознавање со светот, сите овие работи се таму. Можете да прочитате сè за нив и светот што го имаат на други игри. Ова е првото нешто што можете да направите за да се усогласите со претходните игри.

Нема текст

Така, четвртата и последна игра Патеки на ладен челик е во Јапонија. Како и да е, западното издание на серијалот „Студениот челик“ е сè уште малку зад себе. Можете ли да зборувате малку за процесот на локализирање на оваа игра? Замислувам дека мора да биде многу време.

Сега, како креатори, сакаме сите да можат да ја играат играта што е можно поскоро, но реалноста е, затоа што (играта) е многу фокусирана на приказната, ние всушност сè уште сме се дополнуваат со текстот до крај и нема да дозволиме партнерот за локализација да работи на тоа до завршување. Овие игри се познати по нивните многу светли приказни и ни требаше долго време да ги преведеме. Овој, на пример, има 2,4 милиони јапонски карактери и навистина треба само време.

Дали чувствувате дека има уште многу да ги истражувате поставките за игри во поголемата Легенда на хероите?

Во врска со иднината на оваа серија, Патеки на ладен челик IV ја завршува под-серијата на Студениот челик. Сепак, пред извесно интервју открив целосна мапа на светот за овој свет. Излегува дека целиот источен дел е сè уште во сенка. Ова го навестивме на местата во Патеки на небото, и така, напредувајќи ќе ги разгледаме областите на светот и мистериите. Willе биде различен лик и нова приказна, но сепак ќе биде игра Legend of Heroes. Гледајќи ја поголемата приказна, би рекол дека тоа е околу 60% завршено. Има уште многу да се направи, и јас секако сакам да ја завршам приказната за овој свет додека ние сè уште имаме сила да го сториме тоа.

Нема текст

Серијалот „Легендата на хероите“ е активна веќе некое време. Можете ли да зборувате за она што најмногу резонира со вас во врска со оваа серија?

За мене лично, јас се приклучив на оваа компанија затоа што ми се допаѓа серијалот „Легендите на хероите“, и ја гледам серијата „Патеки“ во неа како вистински наследник на она што се обидува да го направи, дури и се вратив во првобитната форма. Не е преувеличување да се каже дека ова е дело на мојот живот. Серијалот „Траги“ има толку многу различни ликови во неа и да се биде во можност да ги раскажат сите нивни приказни е многу задоволувачко за мене. Тоа ми значи многу.