Приказната зад најзрелата мрежна веб-камера: 25 години трчање

Kisah di balik webcam jaringan yang paling matang: 25 tahun berjalan

Приказната зад најзрелата мрежна веб-камера: 25 години трчање 1

Помина повеќе од една четвртина од еден век, но наскоро ќе биде затворена. Ова е најстарата веб-камера во историјата на Интернет. Го познаваш ли? Ова се нарекува FogCam и се верува дека е најстарата веб-камера на Интернет. Лансирани од effеф Швартс и Ден Вонг, двајца (порано) студенти од државниот универзитет во Сан Франциско, Твитер сега ја објави вашата одлука да ја затворите.

Беше 1994 година кога тие одлучија да започнат со емитување од универзитетскиот кампус, а сè уште денес можете да уживате во погледот што го нуди. Всушност дури и ако камерата се исклучи, производителот ќе продолжи да ја одржува мрежата од кои можете да ја посетите. Не она што го пренесува оваа камера, која ќе престане да работи на крајот на овој август.

Неговиот творец го објасни тоа после 25 години тие ќе ја затворат Фогмам засекогаш. Тие рекоа дека во саботата и во исто време им се заблагодарија на универзитетот и публиката што веќе четвртина век внимавале на она што се случува зад камерата. Тие веруваат дека славниот FogCam секогаш ќе има посебно место во историјата на Интернет.

Се чини дека има потешкотии во одржувањето на истата

Во моментов, двете лица одговорни за оваа камера – кои до сега го гледаа – не дадоа многу јасни причини зошто ова затворање. Да, тие сугерираат дека одржувањето на веб камерата се покажува како доста тешко.

Тие, секако, рекоа дека веќе немаат добро место да ги стават своите фотоапарати. Тие велат дека Универзитетот во Сан Франциско им нуди поддршка, но всушност, во нивни раце е да пронајдат добро место – што е и безбедно – за познатата веб-камера.

Сепак, најстариот од местото може да знае дека FogCam не е најстарата интернет камера. Всушност, пионер е оној што беше инсталиран во компјутерската лабораторија за кафе, на универзитетот Кембриџ. Научниците го лансираа во 1991 година, а мрежното емитување започна во 1993 година. Сепак, камерата работеше само десет години. Потоа излезете, бидејќи FogCam ќе го стори тоа наскоро. Во меѓувреме, можете да продолжите да уживате во нивните погледи на веб-страницата.

Други вести за … Камери, веб-камери