Пристигнува Bluetooth 5.1: супер прецизна локација!

Пристигнува Bluetooth 5.1: супер прецизна локација!

🎯ЗАШТИТА и победи ДОБРА АМАЗОН! Придружете се на каналот OfferTech Telegram!

Сите подготвени за Bluetooth 5.1: што е ново? Што се менува? Еве сè што треба да знаете за Bluetooth 5.1

Bluetooth 5.1

Bluetooth 5.1 е официјален: огромни чекори напред за точноста на локацијата.

Всушност, денес, непрофитната организација Bluetooth SIG (Група за посебни интереси), кој го надгледува развојот на стандардот од 1998 година, го објави раѓањето на Bluetooth 5.1.

Технологијата сè уште не е достапна за крајните корисници, но таа веќе е во рацете на развивачите за да можат веднаш да започнат со работа на новата алатка за комуникација со краток дострел.

Што се менува со Bluetooth 5.1?

Како што вели бројот (оди од 5,0 на 5,1), новиот стандард не е искривување на сегашниот, туку претставува дополнителна новина колку и да е добро прифатена.

Главната новина на Bluetooth 5.1 се однесува на откривање на позицијата, што не само што сега може да достигне прецизност од еден сантиметар, но со новиот стандард ќе даде можност да се одреди и насока во која се наоѓа предметот.

За што се користи оваа прецизност на Bluetooth 5.1?

Слична прецизност може да направи разлика во многу области: од тоа приватно во кои секој ден ги користиме различните тракери за да бидат „закачени“ на предметите што не сакаме да ги изгубиме, на тоа индустриски, во кој би овозможило веднаш да се лоцира предмет меѓу сите оние што се чуваат во магацин.

Или, како што објаснува извршниот директор на Bluetooth, СИГ Марк Пауел, „Наскоро би можеле да забележиме еволуција на навигацијата во затворен простор, со луѓе кои можат полесно да се ориентираат супермаркети, аеродроми, музеи, па дури и во градовите “.

Накратко, поголема прецизност на Bluetooth 5.1 нема да го промени нашиот живот, но сигурно ќе го направи уште поедноставно и паметно.

Постојат и други подобрувања, меѓу нив, вреди да се спомене обновениот систем за складирање за профилот GATT (Generic Attribute Profile): треба да гарантира побрзи и помалку енергетски ефикасни врски на сервер / клиент.

Кога ќе пристигнат првите Bluetooth 5.1 уреди?

Рано е да се каже, но можеби веќе до крајот на 2019 година можевме да ги видиме првите паметни телефони способни да ја поддржуваат оваа нова технологија.

Теоретски би можеле да пристигнат на сите тековни со Bluetooth 5 преку надградба на софтвер, но времињата обично се доста долги.

Ќе видиме.

Извор: Вложување

🔔Дали ви треба помош или помош? Пишете ни на нашиот канал Телеграм >>> ТУКА!

📱Дали барате паметни телефони со попуст? Купете ги по најдобра цена натаму >>> Амазон!

– Зачувај со Понуда Техника на Телеграма: најдете го понуди за најдобра технологија!

– Ако сте гладни за вести, следете го YourLifeПоднесена на Google News: кликнете на вездата за да не додадете во вашите омилени!

САКАТЕ АМАЗОН МУЗИК СЕ БЕСПЛАТНО БЕСПЛАТНО? Пронајдете КАКО!