проблемите со цената може да бидат посериозни за Sony

masalah dengan harganya bisa lebih serius bagi Sony 1

Пред неколку часа беше објавен извештај од Блумберг лансирање тешкотијата што ја доживеа Сони за да ја одреди конечната цена на PlayStation 5, конзолата ќе излезе во продажба во последниот квартал на 2020 година. Според споменатите медиуми, погоре недостаток на компоненти, особено во меморијата DRAM и NAND Flash, предизвика трошоци за производство до 450 долари. Се разбира, ова ќе предизвика потрошувачите да мораат да потрошат поголема сума.

Без сомнение, цената на конзолата за следната генерација е непозната која предизвикува поголем интерес за индустријата, особено за играчите. Извештаите објавени во 2019 година предвидуваат дека, според извори блиски до плановите на Сони и Мајкрософт, новиот предлог ќе чини околу 500 американски долари, па информации од Блумберг Можеби не е изненадувачки за некои луѓе.

Проблемот, сепак, е што со месеци е можно да се види дека PS5 и Xbox Series X можат да следат стратегија за лансирање која е многу различна едни од други, и тука е Јапонските компании ќе бидат врзани; Ја објаснувам причината. Се разбира, важно е да се разјасни дека сè е засновано на извештаи што не се потврдени од една компанија.

Различни пристапи и цели

проблемите со цената може да бидат посериозни за Sony 2

Во почетокот на јануари, Еврогомер, откриен е прилично сигурен извор во индустријата за видео игри наводни спецификации на PlayStation 5, што беше добиено по тестирањето на конзолата во август. Според споменатите медиуми, процесорот може да достигне 36 единици за пресметување на 2,0 GHz, додека графичкиот процесор ќе достигне 9.2 Терафлопови. RAM меморијата ќе биде GDDR6 со ширина на опсег од 512 GB / s, можеби со капацитет од 16 GB.

Најновиот извештај од Еврогомер означува дека Xbox Series X ќе биде посилна од PlayStation 5

Сепак, најинтересниот дел од овој извештај е тоа Xbox Series X ќе понуди поголеми перформанси. Hardwareе пристигне хардвер на Мајкрософт 56 компјутерски единици и 12 Teraflops, значителна разлика со PS5. Дали ова значи дека Sony не очекува моќ од своите конкуренти? Дали тие губат можност да реагираат и да одговараат на условите? Не и не, воопшто не; сигурно и двете компании ги знаат карактеристиките на „непријателските“ предлози. Како и да е, двајцата го делат истиот провајдер за процесорот и GPU технологија: AMD.

Техничките информации, доколку бидат конечно завршени, ќе откриваат различни стратегии што ќе следат секоја од нив. Sony е подготвен да се обложи да понуди најевтина конзола за следната генерација, но не и најмоќната. Од друга страна, Microsoft ќе ја промовира Xbox Series X како хардвер со највисоки перформанси, но нема да може да ја преземе цената, затоа што очигледно ќе биде повисока.

Ако се спроведе подлабока анализа, можеме да заклучиме дека PlayStation 5 ќе биде директен наследник на стандардната верзија на PS4, а не PS4 Pro. Од своја страна, Xbox Series X ќе пристигне да го замени Xbox One X, а не Xbox One S. Всушност, луѓето од Редмонд ја отвораат вратата за својата нова варијанта на конзолата во иднина, па оттука и името „Серија“ “.

За сите погоре, не можеме да го исклучиме PlayStation 5 и Xbox Series X не се ни директни ривали што се однесува до цените и спецификациите. Во следните неколку години, дури и претходно, Sony ќе одговара на моќта на своите противници со лансирање на PS5 Pro, а истото ќе го стори и Microsoft со хипотетичката изведба на Xbox Series S и пониските цени. Монети во воздухот.

Недостатоци на Сони и можни решенија

проблемите со цената може да бидат посериозни за Sony 3

Usузепе Спинели

Откако ќе се објаснат двата хардверски пристапа, ќе биде фундаментална одлука Sony да ја одреди цената на PS5. Ако навистина сакате да се разликувате од вашиот противник во тоа, тогаш разликата во цената мора да биде доста голема. Ова е местото каде што можеме да утврдиме, благодарение на извештајот што го сподели Блумберг, дека зголемувањето на трошоците за производство може да биде многу голем проблем за оние во Токио.

Ако Sony ја следи стратегијата за цени, PS5 мора да биде многу поевтин

И што е тоа Ако цената не успее доволно да се дистанцира од Xbox серија X, вториот може да биде попривлечен за потрошувачите. Јасно е дека ќе влијаат и други фактори, како што е каталогот на титулите за лансирање, кој досега останува голема мистерија и во двата случаи. Мајкрософт потврди дека, барем во првите години, ексклузивната игра ќе биде меѓугенерациска. Со други зборови: како наслов Здраво: Неограничено ќе бидат достапни на Xbox One и Xbox Series X.

Соочен со оваа ситуација, Сони нема да има друг избор освен да продадете PlayStation 5 со почетна загуба. Сепак, ова не е прв пат конзола компанија да ја користи оваа стратегија за зголемување на продажбата. Во 2006 година, Xbox 360 слета на пазарот по цена од 399 $, но го чинеше 470. Со текот на времето, побарувачката се зголеми и беше можно да се намалат трошоците на компонентите за да се добие профит. Се разбира, „Мајкрософт“ е компанија со значителна економска сила, така што немаат проблеми да започнат на овој начин.

“Мајкрософт, вашиот прв”

проблемите со цената може да бидат посериозни за Sony 4

Блумберг осигурај се дека Sony чека да ја дознае цената на Xbox Series X, затоа што од тогаш ќе биде полесно да донесувате одлуки за вашиот производ. Ако конзолата на Мајкрософт ја надминува бариерата од 500 долари, тогаш тие ќе имаат повеќе простор за маневрирање за да постават трошоци за PS5; без притоа да се користат загуби во текот на првите месеци.

Хироки Тотоки, CFO на Sony, тој ја истакна истата работа пред неколку дена: „Она што сè уште не е јасно е затоа што ние се натпреваруваме во простор, па затоа е многу тешко да се коментираат тековните цени. И во зависност од нивото на цената, ние мора да ја утврдиме промоцијата што ќе ја направиме и колку трошоци сме подготвени да платиме “.

Во моментов е непознато кога Редмонд ќе го прослави својот настан во конзолата. Додека некои посочија на конференцијата на Е3 2020 година, што ќе се одржи во втората недела од јуни, други велат дека неколку месеци пред да дознаеме нови информации. Што се однесува до Sony, сè покажува дека тие не ги откриле цените за време на презентацијата на PlayStation 5. Запомнете дека јапонските субјекти нема да присуствуваат на изложби во Лос Анџелес, Калифорнија.