Прогноза за продажба: Аналитичарите ја гледаат PlayStation 5 зад PlayStation 4

Absatzprognose: Analysten sehen PlayStation 5 hinter PlayStation 4

Јапонскиот аналитичар на пазарот на игри, Хидеки Јасуда од „Аце хартии од вредност“ проценува дека вкупно околу 6 милиони Плејстејшн 5 е продаден на лансирањето на новата генерација на конзоли во есента 2020 година. Ова ќе ги промаши бројките за продажба на „Плејстејшн 4“ кога беше лансиран во 2013 година.

PlayStation 4 продаде околу 7,5 милиони примероци од достапноста во ноември 2013 година до крајот на првиот квартал на 2014 година. Проценките на Ace Securities го покриваат периодот од започнувањето на PlayStation 5 до 31 март 2021 година, а со тоа достигнуваат повеќе од една четвртина. Според тоа, PlayStation 5 ќе биде за 20 проценти зад PlayStation 4.

6 милиони се сметаат за успешни

Со оглед на проценетиот пад на цените на PlayStation 4 (Pro) на почетокот на PlayStation 5 и продажната цена што може да биде повисока од новата конзола од PlayStation 4 на почетокот на тековните шпекулирани 500 €, продадените 6 милиони PlayStation 5 се високо ценети.

Развојот на продажбата мора да продолжи како PS4

Следната фискална година, аналитичарите предвидуваат дека биле продадени вкупно 15 милиони единици на PlayStation 5, што ќе биде многу компатибилно со продажбата на PlayStation 4 во фискалната 2014 година, која започна на 1 април 2014 година и заврши на 31 март 2015 година. Во PlayStation 4 има вкупно 14,8 милиони конзоли кои се продаден во овој период. PlayStation 4 го достигна својот максимум само во четвртата година (фискална 2016 година) со продадени 20 милиони конзоли за игри.

Дури и ако достапноста на ДРАМ може да предизвика застој, во овој момент не може да се предвиди дека Плејстејшн 5 ќе мора да се соочи со проблеми со испорака, соопшти Аце Хартии од вредност.

Се развива нов PSVR за PlayStation 5

Во исто време, има повеќе гласини дека Sony работи на нова варијанта на PSVR за PlayStation 5, која нема да биде достапна на почетокот на новата конзола, но мора да биде објавена во 2021 година најрано. Со продадени повеќе од 5 милиони единици, PSVR е едно од најуспешните VR очила на пазарот.