Проектот xCloud, сервис за проследување игри од Мајкрософт започнува во преглед на iOS, веќе со полн капацитет

Microsoft’s Project xCloud Game Streaming Service Launches in Preview on iOS, Already at Full Capacity

Мајкрософт во средата објави дека го отвора прегледот на Project xCloud за уредите со iOS и дека прегледот е полн. Овој преглед е достапен за 10,000 тестери на програмата Apple TestFlight. Бидејќи Мајкрософт започна преглед за телефони со Android, корисниците на iOS со нетрпение очекуваат пуштање во употреба на мобилниот ApplePlatform. Поточно, прегледот е достапен само во Канада, Велика Британија и САД.

Project xCloud е услуга за стриминг со видео игри која им овозможува на корисниците веднаш да стримуваат компјутери и конзоли за игри на различни уреди. Не треба да ја преземате играта што сакате да ја играте, туку наместо тоа, играта ќе се емитува во живо од сопствениот сервер на Microsoft.

Постојат некои разлики помеѓу iOS и претходно објавениот преглед на проект xCloud Android. Прегледот на IOS TestFlight, во моментов, не поддржува Xbox Console Streaming (Преглед). Има само една игра за играчите што треба да се тестираат, а тоа е „Здраво: Колекцијата на главната главнина“. Мајкрософт вели дека ова е заради политиката на Apple App Store.

Прегледите беа достапни преку покани испратени за прв пат за прв пат, бидејќи производителите на Виндоус предвидоа голема побарувачка. Мајкрософт исто така рече дека затоа што имало ограничен простор во програмата TestFlight, тие може да ги следат регистрантите за цели на тестирање. Ова значи дека сè уште има можности да учествуваат во прегледот.

Корисниците на IOS кои сакаат да го тестираат Project xCloud мора да имаат сметка на Microsoft поврзана со нивната игра Xbox. Уредот iOS што го користат мора да има iOS 13.0 и исто така Bluetooth верзија 4.0. Willе им треба Xbox One Безжичен контролер со Bluetooth. Мајкрософт препорачува Интернет врска со ширина на опсег од 10Mbps и исто така и 5GHz врска ако користите Wi-Fi.

Мајкрософт има за цел да собере повратни информации од заедницата за да ги подобри услугите за корисниците на iOS, така што ќе може да обезбеди целосен преглед за повеќе корисници.