Променете ја вашата лозинка на Фејсбук и Инстаграм сега, затоа!

Променете ја вашата лозинка на Фејсбук и Инстаграм сега

🎯ЗАШТИТА и победи ДОБРА АМАЗОН! Придружете се на каналот OfferTech Telegram!

Фејсбук спаси милиони јасни лозинки: сменете ги веднаш на Фејсбук и Инстаграм. Милиони лозинки на сметките видливи за вработените

Зошто да ја смените лозинката на Фејсбук и Инстаграм во март 2019 година?

Без премногу да се вртам, веднаш стигнувам до поентата: пред малку Фејсбук откри дека лозинките на корисникот на Фејсбук е Инстаграм тие веќе долго време се отворени и видливи за вработените.

Белешката беше објавена во новиот блог пост наречен Чување лозинки безбедни, па затоа се официјални вести, не нешто лажно или измислено.

Деталите

Во јануари, за време на внатрешна рутинска проверка, техничарите на компанијата откриле дека се пронајдени лозинки на стотици милиони корисници на Facebook Lite, десетици милиони корисници на Facebook и десетици илјади корисници на Instagram чуваат во читлив формат.

Системите за пристап требаше да ги маскираат за архивирање на сервери, но тоа не беше случај.

Исто така во белешката, компанијата тврди дека никој освен Фејсбук немал пристап до лозинките на корисниците, но не е добра причина да се биде мирен.

„Проценуваме дека ќе известиме стотици милиони корисници на Facebook Lite, десетици милиони други корисници на Facebook и десетици илјади корисници на Instagram“.

Како што се очекуваше, корисниците вклучени во овој „проблем“ се повеќе од сто милиони (!); броевите во прашање ги прават вашите нозе да треперат, но калифорнискиот гигант тоа го гарантира грешката е фиксирана и нема повредено ништо.

Што да се прави?

Ми се чини едноставно: веднаш сменете ја лозинката на Фејсбук и Инстаграм виде дека тоа долго време биле видливи за вработените во компанијата.

Згора на тоа, ако претходно ја имавте истата лозинка и за двете социјални мрежи, Ве советувам да го искористите тоа користете различна за секоја.

Во моментот не постои начин да се знае дали некој напаѓач внатре во Фејсбук ги зачувува или ги зачувал лозинките на корисниците, затоа сменете ги вашите лозинки за пристап до социјалните мрежи веднаш.

Конечно, ако веќе не сте го сториле тоа, овозможуваат двофакторна автентикација за вашите лични сметки секогаш кога е можно.

Преку: TheVerge Извор: KrebsOnSecurance, Фејсбук

🔔Дали ви треба помош или помош? Пишете ни на нашиот канал Телеграм >>> ТУКА!

📱Дали барате паметни телефони со попуст? Купете ги по најдобра цена натаму >>> Амазон!

– Зачувај со Понуда Техника на Телеграма: најдете го понуди за најдобра технологија!

– Ако сте гладни за вести, следете го YourLifeПоднесена на Google News: кликнете на вездата за да не додадете во вашите омилени!

САКАТЕ АМАЗОН МУЗИК СЕ БЕСПЛАТНО БЕСПЛАТНО? Пронајдете КАКО!