Работникот ја прекинува апликацијата Wear OS

Работникот ја прекинува апликацијата Wear OS

Работникот ја прекинува апликацијата Wear OS 1

Ако паметниот часовник што го користите е на платформата Wear OS и се потпираше на апликацијата Runkeeper, можеби ќе сакате да побарате алтернативна апликација или можеби да го смените уредот што се носи. Runkeeper ги извести своите корисници дека апликацијата повеќе нема да биде достапна на уредите за носење оперативен систем. Единственото објаснување што го дадоа е дека тие не можат да обезбедат „најдобро искуство за следење“ што сакаа да го дадат на оваа платформа и затоа решија да го прекинат.

Облечи ОС има некои проблеми оваа година и виде дека неколку апликации ја прекинуваат нивната поддршка за платформата. Дури и апликациите на Google како Nest и Hangouts ја напуштија платформата. Runkeeper е најновиот што го стори тоа, велејќи дека верзијата 9.13 од апликацијата, која ќе биде објавена во наредните недели, повеќе нема да биде достапна на платформата Wear OS. Додека неговиот тим работеше да ја направи апликацијата корисна, овој пат тие не беа во можност да го сторат тоа.

Последователната порака до своите корисници исто така објасни дека тоа е „искуството со грешки“ што не успеале да го решат. Фактот дека само мал процент од корисниците го користеле Wear OS исто така ја цементирале нивната одлука да ги насочат своите „ограничени ресурси“ на други работи што можат да им помогнат на повеќето од нивните корисници. Ова беше најчестиот изговор за развивачите кои ги прекинуваат апликациите за смарт часовник, дека нема доволно корисници да ги присилат да го задржат на одредена платформа.

Само минатата година Google го ре-брендираше својот Android Wear OS да го носи ОС, така што корисниците на iOS и Андроид ќе можат да го користат. Сепак, и корисниците и програмерите очигледно го игнорираат и го оставаат, како што е потврдено од апликациите кои ја суспендираат поддршката и велат дека само неколку луѓе ја користат и онака.

Во моментов, апликацијата Runkeeper сè уште работи на Оперативен систем за носење, но откако апликацијата ќе биде распоредена за неколку недели, ве молиме очекувајте таа да престане да работи целосно.