Регулативи за електрични скутери: вести од 27 јули 2019 година

Електричен скутер се чита

🎯ЗАШТИТА и победи ДОБРА АМАЗОН! Придружете се на каналот OfferTech Telegram!

Електричен скутер гласи: еве што се смени од јули 2019 година. Сè што треба да знаете за законот и прописите за електричен скутер во Италија

Електричен скутер се чита

Имате електричен скутер во домот? Заинтересирани се до набавка на електричен скутер? Дали сакате да соберете информации за тоа законодавство и закон за електричен скутер во Италија?

Вие сте на вистинското место!

Подолу ќе одговориме на сите прашања и сомнежи во врска со електричен скутер и неговата циркулација на патиштата и тротоарите во Италија.

Всушност, треба да знаете дека од 27 јули 2019 година ќе започне експерименталната фаза за циркулација на електричниот скутер во градот, па затоа е важно разберете што предвидува текстот на декретот да избегнете изрекување прилично високи казни.

Пред да купите електричен скутер или да возите ваш во градот, препорачувам внимателно да го прочитате овој напис за да разберете каде, кога и дали можете да го користите вашиот електричен скутер за да се движите побрзо во градот.

Но, доволно со малиот разговор, да се обидеме да го разјасниме регулирање на електричниот скутер во Италија.

Нов закон за 2019 година за електрични скутери, ховерборди, сеглови и монохелези

Да започнеме со тоа што пред сè ќе кажеме дека ќе се однесува на новото законодавство електрични скутери, ховерборди, спојки и монохелези. Затоа, сите оние електрични уреди ви овозможуваат да се движите побрзо и удобно во градот.

Затоа, ништо нема да се промени за електрични велосипеди.

Законодавството, како што се очекуваше, ќе стапи во сила почнувајќи од 27 јули.

За волја на вистината станува збор „експериментален“ декрет бидејќи е прв пат што ја регулира материјата за електрична микро-мобилност. Сега „жешкиот компир“ зависи од индивидуалните општини кои со конкретни резолуции ќе треба да ги дефинираат правилата за движење на градовите во градовите. Затоа ќе бидат градоначалниците, со ад хок резолуции, да се утврдат правилата за промет и соодветните санкции за сторителите. Ова би можело да се претвори во неверојатен хаос: во Парма би можело да има регулатива, во Милано друга, во Рим уште една.

Во сите случаи, ајде да видиме што текст на прописите со кои се регулираат електрични скутери, ховерборди, сеглови и моножели во Италија од јули 2019 година. Текстот на указот е составен од 7 статии и 3 анекси во кои се наведени карактеристиките и моделите на кои им е дозволено патниот сообраќај, т.е: ховерборди, сегва, електрични скутери е монохел.

Точно правилата што треба да се следат за возење на патот Јас сум:

  • ставање на CE ознака, што го потврдува неговиот квалитет и безбедност, како што се бара со Европската директива 2006/42 / CE;
  • моќност на медиумот што не надминува 500 вати;
  • светлечки индикатори, и предни и задни.

Исто така, ве потсетуваме дозволени се само четири електрични возила: ховерборди, сегвари, електрични скутери и мононези.

Во зависност од медиумот, се менуваат и правилата за ограничувања на брзината: на пример, ховербордите не можат да надминат 6 км на час, додека електричните скутери и сегваите не можат да надминат 20 км на час.

Возачите секогаш ќе треба да носат или а рефлективен елек или некои загради со голема видливост а забрането е превоз на други патници.

Другите правила се однесуваат на возраста на возачот: за да можат да се движат на улица, мора да бидат „возачите“ постара или, ако се малолетни лица, кои имаат дозвола од категорија АМ.

Покрај тоа, како правило за затворање, Уредбата предвидува дека корисниците ќе мораат одржување редовен тренд, во врска со сообраќајниот контекст, избегнување на ненадејни маневри и акробатика.

Кога НЕ можат да се возат?

Според писмото на указот, циркулацијата на овие возила на патиштата секогаш ќе биде забранета:

  • половина час по зајдисонцето
  • низ целиот мрачен период
  • во текот на денот ако временските услови бараат осветлување или ако немаат фиксирано бело или жолто предно светло и црвено или фиксно црвено светло на задниот дел

Сепак, бидете внимателни затоа што сите супериорни директиви нема да бидат доволни сами за да овозможат циркулација на овие возила на патот. И, всушност, согласно член 3 од новата уредба во сила од 27 јули, зависи од индивидуалните општини да го овластат циркулацијата на експериментална основа електрични скутери и слично.

Значи, ако општините не сметаат дека ќе го спроведат указот со посебни одредби на Советот на општината, скутерите & Ко нема да можат да кружат на патот.

Покрај тоа, за овластување на експерименталната циркулација за овие возила, општината мора да идентификува патни инфраструктури и / или делови од патот, во согласност со циркулацијата на споменатите возила, на пример, идентификување на местата за паркирање и ставање на поради вертикални и хоризонтални знаци. Во секој случај, тиражот, дури и ако е овластен, може да се одвива само во урбан контекст.

Накратко: најважните работи што треба да ги знаете

Да резимираме, само средствата наведени во декретот (скутери, сегвеј, ховерборди и мононези) се погодени од експерименталната циркулација.

Ова ќе треба да започне, со специфично овластување од Општината, во рок од 12 месеци од 27 јули и мора да престане во рок од 24 месеци од истиот датум.

Тие ќе треба да ги користат возачи на возраст над 18 години или малолетни лица со лиценца АМи само по специфична идентификација на општинската инфраструктура.

Овие беа само најважните точки на законодавството. Ако сакате да го прочитате целиот текст, пронајдете го ТУКА.

🔔Дали ви треба помош или помош? Пишете ни на нашиот канал Телеграм >>> ТУКА!

📱Дали барате паметни телефони со попуст? Купете ги по најдобра цена натаму >>> Амазон!

– Зачувај со Понуда Техника на Телеграма: најдете го понуди за најдобра технологија!

– Ако сте гладни за вести, следете го YourLifeПоднесена на Google News: кликнете на вездата за да не додадете во вашите омилени!

САКАТЕ АМАЗОН МУЗИК СЕ БЕСПЛАТНО БЕСПЛАТНО? Пронајдете КАКО!