Ретро анализа на „Тумблод“, класичен рекреативен класик за кој треба повеќе да се сонува

Analisis retro Tumblepop, klasik rekreasional yang seharusnya lebih dicita-citakan

Глупав Ова е вид на игра што се памети со насмевка за да се запаметиме таа рекреација од нашето детство што навистина нè обележува.

Под стил сличен на Снег Брос. (1990, Топлан), во основа наследен од легендарниот меур Боббле од Таито во 1986 година, Tumblepop стигна до категоријата култни игри. И тоа, доволно чудно, не му помогна да ужива повеќе моќ со заштеда на ограничена конверзија во Game Boy. Затоа денес сакаме повторно да ја посетиме оригиналната рекреација преку а ретроанализа.

Кој викаме? Драги духови!

Глупав

Бидејќи беше објавен Меур Бобле, многу видео игри се појавуваат под таа формула, сами од себе Остров на виножито (титлите се Приказната за меурот Bobble 2) за споменатото Снег Брос и Тумплпоп. Тоа е видео игра која претставува фаза на мала големина, која се гледа во удари, каде што треба исчистете го непријателскиот екран.

Во случајот со работата на Источните податоци од 1991 година, оваа задача беше извршена со посебен вакуум кој можеше да ги апсорбира духовите и сите видови чудовишта во десетина светови со многу нивоа за секој од нив.

Кога се стремиме, можеме да направиме две работи: ослободете го непријателот, кој пука да ги донесе другите на патот; или продолжи да се апсорбира повеќе, така што синџирот е поголем. Сега, постои временски рок: ако заштедиме уште неколку секунди, торбата експлодира и нè убива.

Глупав Јас немам многу друго. Лесно е достапно и забавно, но со зголемени предизвици заради бројот на непријатели на екранот, а некои дури можат да не стрелаат. Да, поголема варијација недостасува во таа смисла, бидејќи грешните фази на дизајнот се многу слични (освен теми, според регионот на Земјата), но барем движењето е доволно агилно за да може да се прескокне надолу на секоја платформа

Tumblepop, класика што не треба да се пропушти

Глупав

Data East исто така ја изгуби можноста да воведе крикови од други видео игри, како што се пештерите и растенијата Joe & Mac: Caveman Ninja или протагонистот на Карнов за руската сцена.

Има и други почести, како Аиртон Сена на сцената во Бразил, кои можат да ги соберат стиховите. И за што се овие писма? Ако го составиме зборот TUMBLEPOP, ја одобруваме фазата на бонус за да додадеме многу поени и дополнителни периоди. Во целосна игра, може да се зголеми тројно.

Tumblepop е грешен, да, затоа што нема амбиција во фаза, не само заради некои разлики во дизајнот опишани погоре, туку и заради присуството многу малку стапици (во форма на skewers) или други оригинални елементи (како што е еден вид на облак Китон). Покрај тоа, последното истегнување е прилично тешка заради оваа повторлива тенденција и, пред сè, да го исцрпиме нашето трпение, мора повторно да убиеме на некој начин Шеф Раш, за сите шефови привлечност (со малку живот) пред лошото да се претвори лошо.

Впрочем, тоа е игра посебен шарм дека уживаше во друштво на некој друг. На крајот на краиштата, фазата има симетричен дизајн кој води кон подобра тактика со две лица. Штета Никогаш не сум уживал во службено продолжение и дека единствената конверзија е од Game Boy, јасно пониска од оригиналната рекреација.

Сте поминале добро?

Да, иако при заменувањето го потврди тоа нашата меморија од детството го подобри нејзиниот глобален квалитет. Сè уште е добро, но не е толку добро како нашите умови кои сакаат да нè натераат да веруваме затоа што не е толку тркалезно ако го играме до крај. Но, исто така и кога ќе се вратите на овој вид игра, неизбежно е претходно да се доживее мориша жанр што е целосно заборавен денес.

Глупав

Глупав

Платформата

Мултиплеер

Инвеститорот

Компанија

Лансира

Цена

Аркада (анализирана верзија) и Game Boy
Да, локални (до двајца играчи)
Источни податоци
Источни податоци
1991 година (Аркада) | 1992 (игра момче)
Не е достапно

Најдобар

  • Непогрешлив стил што сакате да го играте
  • Морков што може да се формира
  • Уживајте во друштво на некој друг

Најлошото

  • Повеќе варијации се помалку за фазни
  • Мелодијата се уморува
  • Сè уште нема повеќе конверзии или продолженија