Решение: компјутерот се рестартира и замрзнува

Solusi: komputer restart dan macet 1

Ако некогаш сте претпоставиле дека нема ништо полошо од BSoD во која било платформа на Виндоус, можеме да ве увериме дека постои. Неочекуваното замрзнување и рестартирање се далеку полоши, особено затоа што тие, во најголем дел од времето, се јасен знак на оштетување на хардверот. Дали е тоа RAM, HDD, процесор или матична плоча? Никој освен комплетен техничар не може да каже со сигурност.

Сепак, трчањето до гаражата е секогаш опција и препорачуваме да го сторите тоа како последно средство. Пред тоа, видете ги решенијата што ги даваме на оваа листа. Можеби можете да го поправите сами, со малку напор. Дури и ако не, ќе научите што предизвикуваат проблеми и како да ги спречите да се случуваат во иднина.

Дали вашиот компјутер често се заглавува во јамка за подигање или замрзнување? Решете го проблемот со овие 6 чекори

 1. Проверете ја RAM меморијата
 2. Проверете го HDD
 3. Проверете дали е премногу жешко
 4. Проверете го возачот
 5. Ажурирајте го BIOS-от
 6. Реинсталирајте го системот чисто

Решение 1: Проверете ја RAM меморијата

Грешките во критичните системи се со векови, и решавањето на проблемите не се промени многу. Ако нема син екран на смрт и вашиот компјутер замрзнува или е прекинат со постојани рестарти, хардверската инспекција е првото нешто што треба да се направи. Во основа, секоја компонента може да влијае на ова, но нашиот главен проблем е RAM и HDD.

Прво, да започнеме со најлесно, што во овој случај е RAM меморија. Сè што можете да направите е да го исклучите компјутерот, исклучете го кабелот за напојување и отворете го случајот. Откако е таму, извадете ја РАМ-картичката од слотот (ако имате повеќе погони, направете го тоа за секој). Оттука, можете да ја промените RAM-картичката во низа, или да ја поврзете со различен празен празен слот.

Освен тоа, можете да одлучите за една со RAM меморија и да пробате да го стартувате вашиот компјутер на тој начин. Покрај тоа, можете да барате проблеми со RAM меморијата со трета страна алатка наречена MemTest86.

За да го направите ова, следете ги упатствата што ги даваме подолу:

 1. Преземете го MemTest86, овде.
 2. Сега, можете да го запалите MemTest86 на ЦД / ДВД или да креирате бутабилен диск. Тоа е ваш избор.
 3. Поврзете го USB-то или вметнете го ЦД / ДВД-то и рестартирајте го вашиот компјутер.
 4. Притиснете F11 (F10 или F12) за да го отворите менито за почеток.
 5. Изберете го дискот за подигање или дискот MemTest86 и притиснете го кое било копче за да го извршите.рестартирање и замрзнување на компјутерот
 6. Процесот на скенирање ќе започне сам по себе.
 7. Откако ќе заврши (и може да потрае некое време), ќе ви даде идеја за состојбата на вашата RAM меморија.

Ако вашата RAM меморија е целосно функционална, но проблемот продолжува, продолжете до дополнителните чекори.

Решение 2: Проверете го HDD

ХДД сега е сериозен проблем. Дури и ако го игнорираме фактот дека ХДД се доста скапи компоненти, податоците се јасно поважни. Сепак, премногу често, оштетувањето на HDD е единствената причина за неочекувано замрзнување и рестартирање. Истото важи и за RAM меморијата, ова се однесува на хард дисковите при решавање на физички или софтверски проблеми.

Можете да го избришете и тестирате на друг компјутер или можете да користите алатка од трети страни за да проверите за грешки. Сепак, пред тоа, проверете дали кабелот SATA е правилно поврзан.

Надминувањето на физичките проблеми мора да биде едноставно: исклучете го вашиот компјутер, исклучете го напојувањето, отворете го случајот, исклучете го кабелот и извадете го HDD. Вметнете го на друг компјутер и обидете се да го активирате. Ако сè работи добро, можете да се опуштите. Што се однесува до софтверот, тука ви покажуваме како да пронајдете грешки во HDD:

 1. преземете Изнајмен BootCD, овде.
 2. ISO-багажниот диск на Burn Hiren е присутен за ДВД или наредете ги УСБ.
 3. стави во USB или DVD и рестартирајте го вашиот компјутер.
 4. Притиснете F12 за да го отворите менито за подигање и подигање Изнајмен USB или ДВД.
 5. Сега кога Hiren BootCD е натоварена, изберете го Две програми.
 6. Внесете го бројот 6 и притиснете Enter за да се отвори Алатка за хард диск.
 7. Да избереш HDAT2 4,53. изберете број 1 и притиснете Enter.

 8. Засилување вашата партиција во списокот и притиснете Enter.
 9. изберете Мени за тестирање на уреди.рестартирање и замрзнување на компјутерот
 10. Подигнете Потврдете и исправете ги лошите сектори.
 11. По завршувањето на постапката за скенирање, исклучете го USB / DVD и рестартирајте го вашиот компјутер.

Решение 3: Проверете дали е премногу жешко

Покрај тоа, не можеме да го игнорираме прегревањето како можна причина за проблемот што се работи. Обично, компјутерот ќе биде исклучен за да спречи оштетување на процесорот, откако долго ќе биде изложен на топлина. Сепак, понекогаш прегревањето може да предизвика компјутер да забави или, како во овој случај, да западне во јамката на багажникот, да замрзне или да предизвика неочекувана несреќа.

Прегревањето, покрај ненадејно откажување на напојувањето, е најлесниот начин за целосно оштетување на вашиот компјутер, па затоа се препорачува да ги пратите промените во температурата. Треба да можете да дознаете идеја за моменталната состојба на допир, но за подобро разбирање препорачуваме да користите програми од трети страни како што се SpeedFan или HWMonitor. Ако температурата на процесорот е над 75-80 степени Целзиусови или над кога е неактивен, или над 90 кога е под напон, тогаш мора веднаш да ја решите за да избегнете фатално оштетување на матичната плоча или процесорот.

Еве што можете да направите за да ја исчистите или барем нормализирате работната температура на компјутерот:

 • Исчистете го случајот со компјутер. Користете нешто како конзервиран компресиран воздух. Не користете правосмукалка.
 • Извлечете и исчистете го темелно вентилаторот за ладење на процесорот.рестартирање и замрзнување на компјутерот
 • Променете ја термичката паста. Направете го тоа внимателно.рестартирање и замрзнување на компјутерот
 • Додадете дополнителни вентилатори за ладење.
 • Ако имате течен систем за ладење, проверете ја пумпата двојно.
 • Ако користите лаптоп, земете ладилник или користете нешто за да го подигнете лаптопот над површината. На овој начин, воздухот може да циркулира слободно, а прегревањето мора да биде умерено.

Решение 4: Проверете го возачот

Ние ги пресметуваме повеќето проблеми со физичкиот хардвер што можат да бидат причина за замрзнување и неуспех. Меѓутоа, ако веќе сте го поминале тоа, тогаш тоа е валидна точка дека софтверот е причината зошто персоналот работи лошо. Или, да се направи вистинската точка, некои драјвери не се инсталирани или не се компатибилни со тековната верзија на системот.

Првите чекори во софтверот за смена на проблеми се да пристапите до опциите Advanced start и да се обидете да го стартувате Системот со последната позната валидна конфигурација. За да пристапите до менито Напредни опции за старт, мора да притиснете F8 при стартување. Сепак, понекогаш тоа нема да успее, бидејќи на брзата низа за стартување.

Во овој случај, само физички рестартирајте го вашиот компјутер неколку пати и треба да можете да пристапите до менито што си го спомнавте сами. Штом сте таму, еве што треба да направите:

 1. Изберете за да го стартувате системот со Добра напредна конфигурација последно позната).
 2. Ако не успее, вратете се на Напредни опции за стартување и изберете Безбеден режим со мрежни функции.откриен е проблем и прозорците се затворени
 3. Откако ќе се започне системот, навигирајте во Менаџер на уреди и ажурирајте ги сите двигатели. Не оставајте никаков уред или периферни, колку и да е бесмислени, да остане без соодветниот двигател. Извичник не е дозволено.
 4. Мора да го ажурирате и инсталирате возачот со прелистување Веб-страница ОЕМ и донесете ги таму.
 5. Откако сте сигурни дека сите драјвери се инсталирани правилно, рестартирајте го вашиот компјутер и обидете се да го подигнете Windows.

Меѓутоа, ако сè уште имате иста рутина за замрзнување / подигнување, продолжете со последните два чекори.

Решение 5: Ажурирајте го BIOS-от

Покрај возачите, има и BIOS-от, поточно фирмверот на матичната плоча што може да предизвика проблеми. Ова е некако пресекот помеѓу софтверот и хардверот. Ако проблемот се појави откако неодамна инсталиравте нова компонента што е компатибилна со матичната плоча (проверете дали е навистина компатибилна) или по ажурирање на оперативниот систем, можеби ќе треба да го ажурирате BIOS-от за да биде компатибилен со промените во хардверот и / или уредот. мека.

Сега ажурирањето на BIOS-от не е игра за деца. Но, од друга страна, не мора да бидете корисник со знаење за да го направите тоа. Ова главно се прави од интерфејсот Виндоус, но одредени нови поставки нудат ажурирања на БИОС преку алатката БИОС.

Што и да е, не заборавајте да го проверите овој напис за детален преглед. Исто така, затоа што постапката може да биде различна, најдобриот совет е да му го поставите на Google матичната плоча и да побарате детално објаснување.

Решение 6: Повторно инсталирајте чист систем

Конечно, ако сте 100% сигурни дека хардверот е целосно функционален и софтверот го создава проблемот, повторно инсталирање е очигледен избор. Ако сте корисник на Windows XP, можеби ќе треба време и напор. Меѓутоа, ако Виндоус 7 / 8/10 е ваш лек, оваа постапка може да се управува, а не стресно искуство.

Детални упатства за тоа како да го направите ова во неколку лесни чекори се во овој напис, па не заборавајте да го проверите.

Со тоа, конечно можеме да заклучиме за овој сеопфатен, но се надевам корисен напис. Ако имате нешто да додадете во нашата листа на решенија или итни прашања, не двоумете се да не известите во делот за коментари подолу.

ПОВРЗАНИ ПРИКАЗНИ МОРА ДА ГО Гледате