Роаминг на податоци: дали и кога да се активира

Roaming data: apakah itu dan kapan untuk mengaktifkannya atau tidak

Помина веќе некое време откако активната врска со мобилните податоци престана да биде оскудна. Ние носиме мобилни телефони кои се поврзани на која било страница, и скокаме од мрежата WiFi кон нашата мрежна податоци скоро секое време, иако овој скок не е секогаш невидлив. Постојат моменти кога врската може да се изгуби ако не ја објасниме нашата желба да ја одржиме експлицитно.

Тоа време беше кога патувавме во странство. Операторите имаат локални договори кои ни овозможуваат да се движиме под нивно достапно низ целата национална територија. Можеби не го сфаќаме и сме под различна операторска кула, но нема промена ако продолжиме во оваа земја. Кога одиме во странство, треба да овластиме врски со мрежи лоцирани далеку од нашата земја, и за тоа тој е познат како роаминг на податоци.

Што е роаминг на податоци?

Аеродром

Како што коментиравме во воведот, ова е познато како роаминг на податоци во секое време кога треба да бидеме поврзани со мобилна мрежа за податоци (на пример, не се однесува на мрежи за WiFi) што надвор од границите на нашата земја. Сега, технички надвор од земјата каде што изнајмуваме Интернет услуги на мобилни телефони, не мора да биде наше.

Не е важно дека операторот што ќе го користиме е ист како кај нас, на пример, портокал во Франција и потоа портокал во Шпанија. Ако ја преминеме границата, условите се менуваат, стапките на превозникот и идентификаторите и нашите мобилни телефони нема да бидат поврзани со нови канали, освен ако не обезбедиме експлицитно овластување.

Нашите оператори ќе не известат кога ќе ја поминеме границата. Ваша работа е да ни кажете за новите трошоци што ќе ги имаме.

Ако некогаш патуваме, тоа ќе го сфатиме самите оператори ни кажаа кога ја преминавме границата и влегуваме во нова земја. Обично ни е кажано дека ќе имаме дополнителни такси за врска, како за говорни повици, така и за податоците. Оваа порака од нашиот оператор ни кажува дека поминуваме од локално земјиште, каде што се применуваат нашите договори за договори, до полето за роаминг. Иако името што победи најмногу во овој случај е роамингСекако тоа ни звучи.

Колку треба да овозможиме роаминг на податоците

Паметен телефон

Ова роаминг не се случува само кога ја преминуваме границата, иако ова е најчестиот случај. Постојат земји каде операторите немаат затворен договор меѓу нив. на самата национална територија и ако изгубиме директно покриеност со нас, ќе изгубиме врска освен ако, повторно, не им овозможиме на овие податоци да се вртат на мобилен телефон.

Патувањето во странство значи дека треба да овозможиме роамингот да или да за да останеме поврзани

Толку технички зборуваме за роаминг кога ќе изгубиме директно покритие од сопствените оператори. Она што се случува е дека вообичаено постои договор во земјата да користиме меѓусебни мрежи и дека, според нашите очи, секогаш го имаме истото име на нашиот телефон кога ќе набудуваме под кои мрежи се движиме.

Во случај на виртуелен оператор, тоа е исто. Зборуваме за оператори кои немаат директен дострел и преговараат со другите за да ни понудат услуги. Пепефоф, цитирајќи еден пример, работи под дофат на Јоиго и, според тоа, ќе ја користиме кулата и неговите линии за да го користиме телефонот насекаде во Шпанија. Кога заминуваме во странство, како што рековме претходно, многу работи се менуваат. Оставаме неколку упатства за да овозможиме роаминг кога чувствувате потреба.

Значи, роаминг на податоци, што е по дифолт Ова е деактивирано на нашиот мобилен телефон, тоа мора да се активира секој пат кога ќе патуваме во странство и ќе сакаме да се грижиме за новите стапки што ќе важат за нас таму. Ако сме европски и патуваме во Европа, не треба да има проблем со тарифите, затоа што роаминг Европа е активна веќе некое време и ќе имаме врски и гласови каде и да одиме. Но, не сите работат заедно и, со ризик да се повтори, ве предупредуваме дека работењето со роаминг на податоци носи дополнителни трошоци. Оценете пред да го активирате.