Роблокс хитови 100 милиони месечни активни корисници како детска игра платформа & засилувач; тинејџер

Роблокс хитови 100 милиони месечни активни корисници како детска игра платформа & засилувач; тинејџер

Можеби не сте чуле за играта на платформата Roblox, но ако имате деца или дури знаете неколку, можеби ќе запознаете неколку играчи на многу популарен портал. Тоа е затоа што – со повеќе од 50 милиони игри создадени од корисникот и искуство сега, компанијата само помина 100 милиони активни корисници на месечно ниво, објави денес.

Можете да мислите на Roblox како комбинација на социјална заедница, платформа за развој на игри и центар за игри. Во текот на изминатите 10+ години, докажано е дека е голем хит со демографија 9-12. Исто така, дејствува како инка, доведувајќи нови развивачи во компании кои некогаш биле меѓу редовите на играчите.

Голем дел од овие развивачи се на локација во седиштето на Roblox во Сан Матео, Калифорнија, денес, каде компанијата избира да слави на уникатен начин. Цитирајќи го сонот повеќе од 30 години да го предводи марширачкиот бенд, основачот и извршен директор Дејвид Баџукки собра персонал во разни згради над главите на музичарите од БД Забава – комплетни со тапани, трубачи и повеќе – и Голд Раш Сан Франциско 49ers весели на Gold Rush.

За играчите, во меѓувреме, има нова виртуелна ставка – ексклузивен додаток за златни рамени – што Роблокс го додаде во својот каталог. Ова ќе биде достапно за ограничено време за преземање.

Роблокс хитови 100 милиони активни месечни корисници како игра за деца и тинејџери платформа 1

За тоа има и голема публика. Половина од сите деца на возраст од 9-12 години во САД се гејмерите на Роблокс, иако 40 проценти од сите играчи се со 13+ години. Вреди да се одбележи дека во еден сегмент кој традиционално се смета за машки доминиран, 40 проценти од играчите на Роблокс се жени. Севкупно, играчите ширум светот поминуваат повеќе од една милијарда часови во игри Роблокс секој месец, со просечно 2 милиони играчи истовремено во врвни времиња.

Тие докажаа имагинативна група потенцијални кандидати и за самата компанија. Роблокс брои меѓу вработените неколку развивачи кои некогаш биле играчи, потоа креатори на самата игра. Заедницата Роблокс се базира на создавачи од повеќе од 200 држави, некои лица создаваат титули во слободното време, други со посветени тимови кои остваруваат милиони долари во набавки во игра, бидејќи играчите ги прилагодуваат своите уникатни аватари.

Роблокс хитови 100 милиони месечни активни корисници како платформа за деца и тинејџерски игри 2

Подигањето на пазарот на следното ниво, додека одржувањето на „безбедната, граѓанска и разновидна заедница“ во сопственост на Роблокс и нејзините членови, е следната голема цел на компанијата. Деталите ќе бидат жешка тема на петтата годишна конференција за развивачи на Roblox во Бурлингем, Калифорнија, што ќе се одржи следната недела. Таму може да има помалку навивачи, но платформите за игри за кои можеби не сте чуле дека заслужуваат сериозно да се сфатат.