Рокстар е обвинет за неплаќање данок во Велика Британија

Rockstar dituduh tidak membayar pajak di Inggris

Во последниве години и кои произлегуваат од економските проблеми што се појавија, даночните проблеми станаа комплицирани и контроверзни во Европа, главно заради придобивките што владите треба да им ги дадат на компаниите и деловните субјекти кои се многу профитабилни. Тоа, рече, е прашање на време пред да се достигне оваа ситуација компаниите со видео игри и организации во Велика Британија го насочија своето внимание кон Rockstar Games.

Извештај од ИграRant откри истрага спроведена од Think Tank Tax Watch Велика Британија во врска со даночните бенефиции што ги ужива Рокстар Норт, седиштето на Rockstar Games лоцирано во Единбург, Шкотска. Според информациите, организацијата забележала и критикувала 10 години во кои компанијата не плаќала данок на британскиот даночен орган, особено од 2009 до 2018 година, кога компанијата го видела лансирањето Гранд кражба Auto V, успешна титула што резултираше со оперативна корист од 5 американски долари MMDD. Во тој поглед, даночното гледање Велика Британија проценува дека, во моментов, GTA V мора да оствари оперативен профит од 6 американски долари ММДД, покрај Рокстар Норт, кој имаше корист од успехот Red Dead Redemption 2.

Покрај тоа, организацијата известува дека, покрај тоа што не плаќал даноци 10 години, Рокстар Норт имал корист од британската влада уживајќи даночна амнестија од 51 долар на ДДВ, што е оправдано во нејзината политика на поддршка од владата кон компаниите во регионот. Во овој случај, истрагата се однесува на насловот „Британски културен материјал“ обезбеден од Британскиот институт за филм GTA V, фактот што тој смета дека е чуден, особено затоа што играта, како што е наведено од „Такс Воч“ Велика Британија, претставува контроверзна содржина и нема англиски карактер.

Останете информирани, на LEVEL UP.

Извор