Самсунг бара блокирање на онлајн продавници користејќи ја својата марка

MobiDevices

Во Русија, бран судски спор беше инициран од Samsung Electronics. Јужнокорејските производители бараат неовластено продавници и сервисни центри да им биде забрането користење трговски марки на компанијата.

Треба да се напомене дека оваа онлајн продавница увезува сиви паметни телефони во Руската Федерација, но во исто време тие ги продаваат овие уреди многу поевтино од Samsung.

Што треба Samsung?

На суд, јужнокорејскиот производител тврдеше дека забранува употреба на трговски марки што содржат зборовите „Samsung“ и „Samsung“ Galaxy S. Покрај тоа, компанијата побара да се откаже регистрацијата на имиња на домени каде трговската марка се користи нелегално, како и да се надомести обештетувањето во износи 100.000 или 500.000 рубли Адвокатите на Samsung Electronics пронајдоа 900 домени со зборот „Samsung“.

Вкупно, компанијата поднесе 17 тужби во износ од 4,5 милиони рубли. Нелегалните регистрирани имиња на домени вклучуваат Reg.ru и Ру-центар.

Не е прв пат

Вреди да се одбележи дека во 2017 година, производителите на Јужна Кореја забранија користење на нивните трговски марки во неколку онлајн продавници кои продаваат „сиви“ паметни телефони на Самсунг во Руската Федерација.