Самсунг: Паметните телефони со револуционерна технологија на батеријата од графен батерија беа овозможени во 2020 година

Samsung: Smartphone dengan teknologi baterai graphene revolusioner sudah dimungkinkan pada tahun 2020

Пред околу две години, Samsung регистрираше патент за нова технологија базирана на графен, што може да им овозможи на батериите да трошат околу 45% повеќе трошоци отколку вообичаените батерии со литиум-јон. Сега, по понатамошно рафинирање на технологијата, компанијата се чини дека е конечно подготвена да ја примени во пракса.

Samsung: ponsel cerdas dengan teknologi baterai graphene revolusioner sudah dimungkinkan pada tahun 2020Се произведува графен. Ова е јаглероден производ, каде што не е распореден во три димензии (како во дијамантот), но само во две димензии. Во хемијата, графенот се нарекува „тенок слој на sp2-хибридизиран моно-атом на јаглерод“. Оваа кристална структура дава уникатни својства на графен, како што се многу тенки и, пред сè, многу спроводливи.

Samsung бара супер батерија

Како Самсунг соопшти дека е инсајдер во индустријата Еван Блас, компанијата планира да лансира „барем еден„ паметен телефон “следната година или 2021 година, кој вклучува батерии од графен наместо алтернативи со литиум-јон. Една од главните предности на оваа нова технологија е зголемувањето на капацитетот на ќелиите, но исто така ќе наплаќа и околу пет пати побрзо од постојните батерии на паметни телефони. Еван Блас смета дека ова за возврат ќе овозможи „целосно полнење“ на батеријата за помалку од 30 минути.

Графински топки на Samsung. Графинот е сто пати поефикасен од бакарот во електричните жици и има извонредна подвижност на електрони – 140 пати побрзо од силициумот. Ова го прави графинот идеален материјал за брзо вчитување. | (в) Samsung

Ова е придружено со фактот дека батериите базирани на графен имаат тенденција да се влошуваат побрзо со текот на времето, како резултат на пократко време на полнење. Траењето на батеријата затоа мора да се намали побавно. Како резултат, се намалува и потребата за целосно заменување на клетките по неколку години. Со зголемено производство, оваа батерија со графен може да биде и поевтина од алтернативните батерии со литиум-јон. Покрај тоа, тие можат да бидат подобри за животната средина на долг рок. Да не зборувам за фактот дека овој вид батерија не експлодира за разлика од типот на литиум-јон. Затоа Samsung може да обезбеди вакви сценарија, Galaxy Note 7 нема да се повтори – барем, ако во иднина користите графен на преносни батерии.

Батерија на графен за предводници на Samsung

Ова ќе трае време. Засега, Samsung сè уште треба да „зголеми капацитет, додека ги намалува трошоците“, што укажува дека овој вид батерија првично ќе биде поограничен по број, а исто така и скап. „Јужнокорејската компанија сè уште не ги потврди своите планови, но најверојатно ќе биде замена оваа година Galaxy Fold би можел да биде потенцијален кандидат за оваа нова технологија на батерии Graphene.

    Samsung Galaxy Fold |  (в) Samsung

Samsung Galaxy Fold | (в) Samsung

Иако се очекува пазарот за виткање паметни телефони да продолжи да расте следната година, тешко дека ќе стане толку голем што Samsung може да испорача милиони уреди. За возврат, се очекува компанијата да произведе неколку стотици илјади единици – совршена поставка за лансирање на оваа нова технологија за батерии. И зголемените трошоци поврзани со првично скапото производство на батерии од графен, исто така, мора да бидат на товар на релативно високите цени за уредите што можат да се склопат.

Ако Samsung успее да спроведе решенија за батерии базирани на графен следната година и нема вистински проблеми, тогаш веројатно е дека некои од предводниците на компанијата до 2021 година можеби имаат усвоено технологија. Најочигледниот уред најверојатно ќе го стори тоа се Galaxy S12 и Galaxy Being S12 +. Како и да е, Samsung потоа може прво да одлучи да совршено сè, и да осигури дека масовното производство може да биде ефтино. Во овој случај, подобро се надевате дека можеби само Galaxy Note 12 и Galaxy Note 12+ ќе бидат првиот мрежен столб за употреба на батерии Graphene.

Литиум-јонската батерија сè уште не е мртва

  Galaxy Note 10 со голема батерија |  (в) ГСМАрена

Galaxy Note 10 со голема батерија | (в) ГСМАрена

Во меѓувреме, може да се претпостави дека Samsung продолжува да напредува со развојот на литиум-јонските батерии паралелно со технологијата Графен. Јужна Кореја неодамна се приклучи на Note 10+ воведување на нова технологија за брзо полнење од 45 вати, која исто така се очекува да биде лансирана од Galaxy S11 и Galaxy S11 + ќе биде поддржана следната година.

Употребата на графен за да се поттикне технолошкиот напредок не е нова идеја. Многу компании и организации работеле со години на развој на производи од графен за индустријата за широка потрошувачка електроника. „Панасоник“ разви мала флексибилна батерија со графин, корејските истражувачи го демонстрираа потенцијалот на транспарентни модули за складирање на графики, а Самсунг разви и графичка технологија за создавање флексибилни дисплеи. Сепак, никој не е толку блиску до Samsung сега, се чини дека има производ за батерија Graphene кој беше готов пред пазарот.

Извор: Андроид Организација, Арена Телефон преку Твитер / Еван Блас