Самсунг ќе лансира паметен телефон со батерија на графен во 2021 година

Самсунг ќе лансира паметен телефон со батерија на графен во 2021 година

Повеќето електронски уреди денес како паметни телефони, фотоапарати и паметни часовници користат литиум-јонски батерии за да ги напојуваат. Оваа технологија е околу со децении и драматично се развива во последните неколку години. но, како и другите технологии, оваа технологија достигна и точка на заситеност; каде што е речиси невозможно да се зголеми ефикасноста да издржат подолги трошоци и да се надополнуваат доволно брзо. Да не спомнувам дека тие секогаш се опасност од пожар и ова е потенцијален безбедносен проблем. Сега, неодамнешен извештај открива дека корејскиот гигант за електроника Самсунг планира наскоро да ја промени иднината со лансирање паметен телефон со графински батерии. Оваа вест доаѓа од производители на сериски гаџети Еван Блас признал Слушалката може да биде готова во 2021 година.

За извештајот

Познатиот производител на гаџети Еван Блас сподели на Твитер дека современиот век на траење на батеријата на паметните телефони е суперптимален. За надминување на многу од проблемите со батериите Lithium-Ion, Samsung планира да лансира уреди со батерии од графен следната година или во 2021 година. Оваа нова технологија ќе овозможи супер брзо полнење, кое е во можност да ја полни целосно слушалката за половина час. Покрај тоа, Samsung можеби планира да ја промени технологијата на батерии за да заштеди повеќе Galaxy Note 7 неуспехот се случува повторно.

Додека компанијата моментно работи на паметен телефон, Блас рече дека сè уште има потреба да се зголеми капацитетот на батеријата додека трошоците се намалени. Поради многу достигнувања во технологијата Литиум, батериите се многу прифатливи за производство денес. Преминувањето на нови материјали може да резултира во зголемени трошоци за материјали и истражувања.

За Графен

Самсунг ќе лансира паметен телефон со батерија со графин во 2021 година 1

Прочитајте и: Motorola наскоро ги открива смартфоните со нож со скокачки фотоапарати

Графин е алопроп на јаглерод, како што се графит и дијамант и има многу предности за употреба во технологијата на батерии. Тој е најтенкиот, најсилното соединение што му е познато на човекот и е најдобриот спроводник на топлина на собна температура. Графен е исто така еден од најдобрите електрични проводници некогаш пронајдени, што го прави еден од најдобрите избори за употреба во технологијата на батерии. Додадете го фактот дека е посигурен и побезбеден за употреба отколку батеријата Литиум-Јон. Иако не е точно точно кој паметен телефон ќе го користи Самсунг, доколку извештајот се испостави дека е точно, тоа би можело да биде револуционерен чекор во историјата на технологијата.