СимБад: Еве вирус вклучен во над 200 апликации кои инфицираа 150 милиони …

СимБад: Еве вирус вклучен во над 200 апликации кои инфицираа 150 милиони ...

🎯ЗАШТИТА и победи ДОБРА АМАЗОН! Придружете се на каналот OfferTech Telegram!

Adware скриен во над 200 апликации со Android, зарази 150 милиони уреди (а можеби и повеќе) со заобиколување на системите за заштита на Google

SimBad: Еве вирус вклучен во над 200 апликации што инфицираа 150 милиони корисници

Уште едно откритие од истражувачите на Check Point кои пронашле перкулатор малициозен софтвер сместено во над 200 апликации за Android кои исто така беа објавени на Google Play Store.

Исто така, треба да знаете дека овие 200 апликации биле преземете 150 милиони на моменти и затоа имаат неверојатно ширење низ целиот свет со значителни проблеми што може да предизвикаат многу корисници кои ги преземале.

Опасноста, наречена симбад од Проверка на точката, ги помина сите проверки на Гугл, но уште еднаш се појави колку и овие контролите не се доволни да ги блокира сите опасности што можат да бидат резултат на користење на овие апликации. Особено, малициозен софтвер е присутен во RXDrioder, SDK користен за реклами, каде израелската софтверска куќа ги измами програмерите, признавајќи дека тие биле несвесни за сè.

Поконкретно, заразените апликации беа преземени од оддалечени сервери и тие се тешко е да се отстрани одиконата за апликација не е присутна во фрлачот, но мораше да пребарувате од поставките.

SimBad или започна во почетната фаза, или додека го користите паметниот телефон, поврзување на уредот со сервер C&C (команда и контрола) кои прикажаа банери за случајно рекламирање во апликациите и за време на нормалното работење, генерирајќи измамнички профити, и дополнително ја загрозуваат нашата приватност бидејќи тие исто така генерираа страници од фишинг со можност за преземање на други заразени апликации и датотеки.

На домен на С & С серверот, кој истече пред седум месеци, сега е неактивен и само подоцна беше искористен незаконски активности, но постои опасност од програмерите на SimBad напојување ова малициозен софтвер за поинвазивни активности, како што се кражба на ингеренциите и банкарство дома.

На апликациите што ги навредуваат се отстранети од продавницата за игри.

🔔Дали ви треба помош или помош? Пишете ни на нашиот канал Телеграм >>> ТУКА!

📱Дали барате паметни телефони со попуст? Купете ги по најдобра цена натаму >>> Амазон!

– Зачувај со Понуда Техника на Телеграма: најдете го понуди за најдобра технологија!

– Ако сте гладни за вести, следете го YourLifeПоднесена на Google News: кликнете на вездата за да не додадете во вашите омилени!

САКАТЕ АМАЗОН МУЗИК СЕ БЕСПЛАТНО БЕСПЛАТНО? Пронајдете КАКО!