СИМ картичка: сè што треба да знаете

Keuangan ponsel

 SIM-4-card

паметните телефони еволуираа и се со нив SIM картичка. Кога паметните телефони почнуваат да додаваат инчи, SIM картичката ја намалува нејзината големина и ја проширува неговата употреба. Еволуцијата на оваа технологија им овозможува на производителите Користете го внатрешниот простор на терминалот поефикасно.

Бидејќи знаеме дека ова е неистражено подрачје за некои луѓе, сакаме да направиме мал објаснувачки водич кој го дефинира видот и корисноста на секој вид на SIM картичка. Продолжете со читање за да знаете повеќе!

СИМ, MicroSIM и NanoSIM картички

За почеток, SIM-картичките се идентификуваат врз основа на нивната големина. NanoSIM картичката е помала верзија на MicroSIM и тоа е, пак, помала верзија на SIM картичката.

 Kartu SIM

Како што можете да видите на сликата, картичките се разликуваат врз основа на просторот што се користи во паметниот телефон што го купувате. Во зависност од ова, големината на SIM-картичката варира. Препорачуваме да ги погледнете карактеристиките на паметниот телефон што ќе ги купите, тие многу помагаат и ќе решат многу главоболки.

ДУАЛ СИМАНСКИ СТАНДБИ, ДУАЛ СИМ АКТИВ, ДУАЛ СИМСКИ ПАСИВНИ

Со оглед на внатрешните карактеристики, постојат три типа на двојни SIM-картички: мирување, активни и пасивни. Двојната СМС-подготвеност се активира истовремено на истиот телефон додека еден од нив не добие телефонски повик. Во овој случај, лицето кое прима повик се преклопува, а другите се суспендирани.” width = “385” height = “303” srcset = “https://www.maxmovil.com/blog/wp-content/uploads/2019/10/Tarcards-SIM-2-300×236.jpg .pagespeed.ce.fDvC4IYaoM.jpg 300w, https://www.maxmovil.com/blog/wp-content/uploads/2019/10/Tarcards-SIM-2-768×605.jpg.pagespeed.ce.l-6NZofFqU. jpg 768w, https://www.maxmovil.com/blog/wp-content/uploads/2019/10/Tarcards-SIM-2-279×220.jpg.pagespeed.ce.d8nOV6-3dT.jpg 279w, https: // www.maxmovil.com/blog/wp-content/uploads/2019/10/xTarcards-SIM-2.jpg.pagespeed.ic.X7QnSxQ6c-.jpg 900w “ukuran =” (lebar maks: 385px) 100vw, 385px ” />

Dual Active SIM е дизајниран со два предаватели што ви овозможуваат да примате повици или да користите податоци од еден канал на друг. Главниот недостаток на овој вид картичка е тоа што има поголема потрошувачка на батерија, така што мора да бидете претпазливи и да не верувате. Се разбира, во зависност од терминалот што го користите, управувањето со батеријата ќе биде различно. Погледнете ги спецификациите на вашиот паметен телефон за да немате изненадувања во иднина.

Пасивна двојна СИМ е најосновната верзија. Алатка е дека е можно да се смени од една во друга картичка во секое време без да го исклучувате уредот. Сепак, повиците до броеви поврзани со суспендирана СИМ картичка не можат да бидат прифатени.

Конечно, би сакале конкретно да споменеме нов вид на СИМ-картичка што се појави во последниве години: eSIM. ЕСИМ или дигиталната СИМ е револуција во однос на СИМ-картичките, бидејќи тие заштедуваат простор со помала големина во споредба со претходните формати и иглички што делуваат во контакт со чипот. Преносливоста е поедноставна и ви овозможува да поврзете броеви со неколку уреди и дури има повеќе од еден број поврзани.