Скапиот дел PS5, наводно, ги зголемил трошоците за производство на 450 долари, лансирајќи ексклузив кој работи на PS4

Скапиот дел PS5, наводно, ги зголемил трошоците за производство на 450 долари, лансирајќи ексклузив кој работи на PS4

PS5 чини околу 450 долари за производство, според извештаите од Блумберг.

Оваа цена е повисока отколку што се сметаше претходно, затоа што некои материјали, поточно DRAM и NAND флеш меморијата, се отежнуваат за добивање. Причината е што најновиот бран на паметни телефони прави голема употреба на нив (Samsung Galaxy S20 ќе дојде во САД со минимум 12 GB).

Со таков трошок за производство, тешко дека Сони ќе го продаде PlayStation 5 по иста цена како и PS9 399 долари што беше испорачан во 2013 година.

За компанијата се вели дека презела пристап за чекање и поглед на тоа кои проблеми со лансирањето на цените се во однос на Мајкрософт, кој исто така се очекува да ја лансира Xbox Series X до крајот на 2020 година.

Во извештајот се открива и дека, различно од она што го слушнавме во минатото, играта PS5 се очекува да биде објавена и на PlayStation 4, исто така, за да ги зголеми приходите од софтверот барем во прозорецот за лансирање на моторот следната генерација.

Згора на тоа, се вели дека сопственикот на јапонската платформа откажал неколку одлики што првично биле планирани за PS5, вклучително и камера без огледала, бидејќи количината на ДРАМ што е на располагање е многу мала.

Новата гарнитура на PlayStation VR е сепак на пат, и се вели дека е во фаза на изработка за пуштање откако PlayStation 5 се испорачува кон крајот на 2020 година.

Сопственикот на платформата никогаш не ги негираше гласините за интерес за изградба на PlayStation VR 2, но секогаш изјави дека нема да доаѓа со PlayStation 5.

Аналитичарот Даниел Ахмад го потврди овој извештај заснован на независни извори и додаде дека Xbox Series X е очекувано да има повисоки цени на производство, веројатно поради посилните спецификации, кои се движат помеѓу 460 и 520 долари. Мајкрософт се очекува да ја открие цената на следната конзола на Е3 2020 во јуни.

Ова ќе направи Sony да го ослободи PlayStation 5 доволно безбедно на 499 долари, цена што е тестирана и докажана како успешна на повисоките конзоли како Xbox Series X во 2017 година.

Цената на производството на PS4 е околу 381 долари, но со оглед на цената на додатоците како што се испорака и повеќе, PS4 се продава со загуба бидејќи вкупната сметка за секоја конзола е поголема од RRP од 399 долари.