Следна генерација на eSSD контролери за поддршка на меморирање на Everspin STT-MRAM

Pengontrol eSSD Generasi Berikutnya untuk Mendukung Caching STT-MRAM Everspin

Фисон и Еверспин во средата рекоа дека претстојниот контролер на SSD за SSD од претпријатие од класа природно ќе го поддржува MRT трансферот последен вртежен момент (STT-MRAM) кој ќе се користи како тампон за пишување за да се овозможи поефикасно управување со I / O. Оваа нова технологија ќе им овозможи на производителите на SSD да ги подобрат I / O перформансите на нивните дискови и да овозможат заштита од загуба на електрична енергија без користење супер кондензатори.

Претстојниот ESSD контролер од Фисон ќе ја поддржи Everspin’s 1 Gb STT-MRAM меморијата „за да ја зголеми доверливоста и перформансите“ на SSD-ата на најновата генерација на сервери. Поточно, компанијата соопшти дека чипот STT-MRAM ќе им овозможи на производителите на SSD поефикасно да управуваат со проток I / O, што ќе овозможи подобро определување на латентност и со тоа да го зголеми QoS. Покрај тоа, бидејќи STT-MRAM е неволителен, погоните што ќе го користат наместо традиционалните тампони за DRAM, нема да бараат напредна заштита од загуба на електрична енергија, овозможена од суперкубатори, што ќе ја поедностави нивната физичка архитектура и ќе овозможат да се зголеми нивниот капацитет со додавање на повеќе 3D пакети. NAND.

Што се однесува до SSD перформансите што поддржуваат STT-MRAM, соодветните амортизери и софтвер можат да ја намалат целокупната латентност и значително да ги зголемат перформансите на случаен погон во однос на редовните SSD-а. Се разбира дека е рано да се каже нешто за SSD, засновано врз следната генерација на контролори на Phison, но партнерството меѓу двете компании ветува дека ќе донесе значителни подобрувања во перформансите во потсистемот за складирање што доаѓа.

Следна генерација на eSSD контролери за поддршка на меморирање на Everspin 1 STT-MRAM

Партнерот SSD на Phison нема да биде првиот што ќе користи STT-MRAM како тампон за пишување за 3Д NAND-базирани SSD. И IBM и Seagate веќе нудат комерцијално погодни погони денес. Во меѓувреме, оригиналната поддршка STT-MRAM од контролорите на SSD ќе го направи многу поевтино и полесно за производителите на погони да ги градат овие производи.

Фисон и Еверспин ќе разговараат за случајот со употреба на СТТ-МРАМ во апликација за складирање на компанијата на Самитот за флеш меморија на почетокот на август.

Поврзани читања:

Извор: Фисон