Сонда за антимонопол на Google: што се случува и како тоа влијае врз вас

Sonda antimonopolio de Google: qué está sucediendo y cómo le afecta 1

Сонда за монопол на Google: што се случува и како тоа влијае на вас 1

Гугл е официјално центар на радикална антимонополска истрага.

Генералните правобранители на 50 држави и територии на ЕЕ. САД Тие најавија моќен преглед на „Гугл“ во понеделникот за да истражат дали тоа се заканува на конкуренцијата, потрошувачите и растот на Интернетот. Според „Волстрит џурнал“, генералниот правобранител на Тексас, Кен Пакстон, додека бил пред Врховниот суд, го опишал Гугл како доминантен во „сите аспекти на рекламирање и пребарување“ на Интернет.

Имајте на ум дека пред шест години, ФТЦ ја затвори истрагата за пребарување и рекламирање и одлучи да не го подели Гугл. Компанијата се соочи со голема контрола во последниве години, сепак, дури и одзема казни од 9 милијарди американски долари во Европа во изминатите три години.

И Министерството за правда и Федералната комисија за трговија исто така истражуваат дали Биг Техника како целина им наштетила на потрошувачите и ја задуши конкуренцијата во Соединетите држави. Сепак, веројатно поради федералната неактивност досега, државните набудувачи на САД. САД Тие сега започнаа свои антимонополски истраги на Google, конкретно тестираат дали тоа ги поткопува ривалите и им штети на потрошувачите.

Да биде јасно, Google е во моментов само под истрага и не е поднесена тужба. Пактон рече дека првичниот фокус е на рекламирање преку Интернет, но генералните правобранители во некои американски држави. САД, вклучувајќи ги Флорида, Луизијана и Небраска, изразија загриженост за други проблеми, како на пример како Гугл ги рангира резултатите од пребарувањето и дали навистина ги штити личните информации на корисниците.

„Кога веќе нема слободен пазар или конкуренција, ова ги зголемува цените, дури и кога нешто се продава како бесплатно и им штети на потрошувачите“, рече генералниот правобранител на Флорида Ешли Муди, Р-републиканец. „Дали е навистина бесплатно ако се повеќе ги даваме нашите информации за приватност? Дали е навистина бесплатно ако цените на огласите преку Интернет се зголемуваат според контролата на една компанија? ”

Кога стапил во контакт за коментар, портпаролот на Google го сподели овој блог-пост од петок, кога призна дека добил барања за информации од Министерството за правда и рече дека очекува државните правобранители да постават повеќе прашања. „Отсекогаш работевме конструктивно со регулаторите и ќе продолжиме да го правиме тоа“, рече Гугл во пост.

  • Како брзо да ги избришете податоците за пребарување на Google

Како тоа ќе влијае врз вас?

Регулаторната акција на големите технолошки компании на сојузно ниво имаше мало влијание врз потрошувачите, до сега. Во минатото, тоа генерално резултираше со парични казни за ФТЦ. Но, антимонополноста е многу различна од приватноста и заштитата на потрошувачите, што е нешто што и Гугл и Фејсбук беа казнети во минатото. Антимонопол може да влијае на деловните модели на компанијата. Тоа ќе влијае на вас долгорочно.

На пример, ако државните или сојузните истраги утврдат дека Гугл има изложено анти-конкурентно однесување, може да биде принудено да се промени за да се олесни конкуренцијата од ривалите, како што е прилагодување на неговите алгоритми. Можеби ќе бидете принудени да вршите деловни активности како YouTube.