Супер-акумулациите Nvidia се пресметуваат со новите графички процесорски лаптоп MX350 и MX330

Nvidia supercharges dihitung dengan GPU laptop MX350 dan MX330 baru
Накратко: Nvidia тивко лансираше две нови буџетски лаптоп графички картички, MX350 и MX330 засновани на Паскал. Првиот носи основен број од 640 и последниот 384, што е за две третини повеќе и половина повеќе од претходните MX250 и MX230, соодветно. Овој нов пар нема да сруши никаков рекорд за перформанси, но зголемувањето на нивните спецификации покажува огромен скок на вредноста.

Серијата GeForce MX обично оди кон прифатливи лаптопи за игри и преносни лаптопи со ултратини. Тие седат помеѓу интегрираната графика и хардверот на Turing на ниво на влез, како што е GTX 1650 во однос на перформансите и потрошувачката на енергија. Со меморија од 2 GB до 4 GB GDDR5 и брзини на часовници и броеви на основни вредности споредливи со десктоп хардвер на ниво на влез од пред неколку години, тие само се лизнаа на минималните побарувања за повеќето игри.

Пред точно една година да биде точна, Nvidia ги објави MX250 и MX230 како наследници на серијата MX100 со седиште во Maxwell. Ние известуваме дека нивните бројки за перформанси – претставени во множества од она што може да го постигне интегрираната графика на Интел – се всушност полоши од сериите MX100. По смешната размена на е-пошта, Нвидија открила дека се случила грешка затоа што тие ја користеле различно Интел процесор во споредба. Очигледно, тие не научиле ништо и направиле точно иста работа оваа година, но барем нема да нè изневеруваат двапати.

Иако сè уште немаме начин да ги споредиме перформансите помеѓу сериите MX200 и MX300, можеме да направиме споредба со Intel Core i7-1065G7. Nvidia потврдува дека MX350 е 2,5x посилен од деловите на Intel, а MX330 2.0x е подобар.

Тоа подразбира дека серијата MX300 ќе работи добро во најпопуларните игри денес. Типични наслови на лаптоп како CS: GO, Rocket League, Fortnite или Rainbow 6 Siege мора да работат удобно со прифатливо ниво на визуелна верност. Повеќе предизвикувачки наслови како Apex Legends или Division 2 треба да работат добро, но тие нема да бидат премногу импресивни.

Модел Архитектура Основна точка на CUDA Ширина на опсег на меморија
Nvidia GTX 1650 Max-Q Туринг ТУ117 1024 година 112 GB / s
Nvidia MX350 Паскал ГП107 640 56 GB / s
Nvidia MX330 Паскал ГП108 384 48 GB / s
Nvidia MX250 Паскал ГП108 384 48 GB / s
Nvidia MX230 Паскал ГП108 256 48 GB / s

Но (и зошто секогаш треба да има „но“ со овие работи?) Сјајните маркетинг практики на Nvidia можат да го спречат вашиот сон за супер-преносен лаптоп за игри.

Како што сторија и со претходната генерација, Nvidia им овозможи на OEM-уредите да го конфигурираат GPU MX300 со TDP различна помеѓу 10W и 25W, што може да ги намали брзините на часовникот до 50% – затоа се воздржуваме од истакнување. Делта на ефикасноста помеѓу различни имплементации на картички може лесно да надмине 30%, а во некои случаи, производителот нема да ви каже што добивате.

GPU е сè уште одличен, проверете дали ја проверувате брзината на часовникот за што и да размислувате за купување. Според NotebookCheck, моделот 25W може да има основен часовник од 1,3+ GHz и да го зголеми часовникот од 1,5 на 1,6 GHz, така што не решавајте за недостаток на ништо.