Сè уште чекам да растат приказната за Gears of War

Saya Masih Menunggu Gears Of War's Story Bertumbuh 1

Предупредување: Овој пост копа длабоко во приказната за Gears 5 и Gears of War франшизата воопшто. Ако не сте завршиле брзини 5, можеби ќе сакате да завршите пред да прочитате.

Ја играв играта Gears of War со години, и сè уште чекам приказна за франшизата да ја повлечам нејзината најинтересна нишка.

Со објавувањето на Gears 5, франшизата сега има 13 години, но сепак тече на истата наративна патека како оригиналната трилогија на Gears of War. Човештвото се соединува заедно со последните овластувања за борба против егзистенцијалната закана од подземните чудовишта. Чудовиштата никогаш не преговараат, не се вклучуваат во дипломатијата или не покажуваат милост. Тие мора да бидат уништени – а Коалицијата за наредба на владата има само многу масни, целосно вооружени трупи кои доаѓаат до светот за да ја извршат работата.

Gears 5 одзема голем број на заговорни точки, слични на оригиналната трилогија на Gears of War, кога новиот протагонист Каит и неговите трупи се обидат да откријат каква е зделката со Сворм, нова марка која еволуираше од старата закана од локус. Патувањето на Кејт да дознае за нејзините лични врски со Локуст ја одведува низ стариот објект ЦОГ што го објаснува потеклото на Скакупот, но играта не прави многу со тие информации. Повторно, Gears 5 е игра за убивање на сите безлични и застрашувачки чудовишта за да можете да ги спасите сите луѓе.

Во ред е, затоа што армијата со остри заби крокодили што е незапирлива со митралез го прави непријателот добар стрелец. Но, она што е чудно е што Gears 5 навестува на поголеми идеи – идеи кои се вртат околу приказната за Gears за целото нејзино постоење. Но, оваа игра никогаш не вклучува никакви идеи освен да се користи како збир преливи за да ве притисне зад wallидот со висок градите. Запчаниците како франшиза се чини дека имаат многу интересни работи да кажат, ако некогаш се посветени да го кажат тоа.

Нема текст

Сè започнува со ЦОГ, влада на која во најголем дел им служат хероите затоа што тоа е единствената игра во градот. Во универзумот „Gears“ е утврден факт дека ЦОГ е повеќе од нејасен фашист, користејќи многу патриотски и иконографски јазици, додека се занимава со грозни активности. Тие се преживеаните влади од серија минати конфликти меѓу луѓето, Војната со нишалки, и кога Лотуш се појави на Денот на појавување во првите брзини на војната, ЦОГ беше единствената организација со армии и оружје што требаше да се справи.

Вие поминувате време во повеќето игри во Gears, обидувајќи се да регрутирате луѓе во ГОГ, во опасност од скакулец / рој. Имаше луѓе кои живееја во римскиот град ЦОГ, а потоа имаше и доселеници во пустината, одејќи сами, во име на слободата од авторитарната контрола на ЦОГ. Gears е полн со луѓе кои не сакаат да живеат под чевли на COG од неколку причини, но најголемиот е фактот дека ЦОГ уби група на цивили како колатерална штета при борбата против Грасшпер.

Во почетокот на војната, ЦОГ употреби гигантска ласерска орбитала, системот „Хамер на зора“, за да ја разнесе предходната орда на локус. Но, кога тоа ќе се случи, ЦОГ исто така ги распрснува повеќето човечки градови на планетата и го претвора поголемиот дел од градот во пустина. Во првобитната трилогија, луѓето што останале за време на војната во Лотуш се нарекуваат Заробени. Анти-COG луѓето од Gears 5, избраа да живеат надвор од владиниот систем, познат како аутсајдери – а главните ликови Кеит, D.Д. и Дел се сите меѓу нив во Gears of War 4. Gears ги препознава луѓето со месо кравите се легални за ЦОГ, но никогаш не размислувајте зошто тие го чувствуваат тоа што го прават, или што значи за вас да послужите на овластување што можеби не го одобрувате.

Запчаниците не само што сигнализираа задушување на COG, потребно е време за целосно осветлување на некои од најсуровите активности. Gears of War 2 го истражува потеклото на Locust and Gears 5, кој ги разгледува сите региони, откривајќи дека заканата од Locust е создадена од експерименти со COG – кај деца – да создадат војници за да се борат за ресурси. Скулптурата избега под земја, а потоа се појави како закана доволно голема за да го избрише човештвото, а ЦОГ опфати сè – сè додека не го открил протагонистот на серијата. Франшизата Gears јасно има некои размислувања за тоа како владите се вклучени во војувањето, како се однесуваат со своите граѓани и како ја игнорираат одговорноста. И покрај тоа што имаат многу важно знаење за конфликтите со кои се соочија, Маркус и Кејт никогаш не направија ништо со тие информации. Основната природа на франшизата „Gears“ е да се фокусираат на војниците на теренот, да се соочат со товарот на војната околу нив и, понекогаш, несигурните службеници да ги испраќаат во опасни ситуации. Тие се вистинските средства за војна, но оваа серија никогаш не ги поттикнуваше да размислуваат за воените машини што ги возат.

Нема текст

И тогаш, тука е врската на Gears со геноцидот. Повеќето од приказната за Gears 5 е за носење на чекан на зората, оружјето за масовно уништување кое е одговорно за а Многу масовно уништување, назад преку Интернет. Во почетниот дел од Gears 5 се дискутираат за некои од импликациите на Hammer of Dawn, но неговите штетни ефекти се во голема мера се сведени на неколку кратки интеракции со карактерот, без многу на начин на далекусежни последици. Hammer of Dawn е многу моќна креација која не прави дискриминација против тоа кој го уништува, но иако Gears ги препознава своите смртоносни и ужасни можности, тоа не ги задржува.

Главната трилогија на Gears ве прави дел од некои прилично злобни акции исто така. На крајот на секој од трите натпревари, Маркус и неговите трупи нанесоа масовни смртни случаи кај Локуст, прво со бомба „Маса светлина“, потоа со тонењето на градот intакинто ЦОГ да ги поплави своите подземни пештери со морска вода, и конечно со оружје што развиена од Адам Феникс, таткото на Маркус, кој го натерал Локуст да исчезна. (Swarm, мутираната верзија на Locust, благодарение на последното оружје.)

Дел од ова е својствениот конфликт помеѓу природата на лошите воинствени воини кои ги испуштија криминалците и идејата да раскажуваат емотивни приказни за ужасите на војната. Во минатото, оружјето како Хамер се позајмуваше на некои прилично кул моменти на видео игри кога врнеше на најголемите, најискрените и најтешките за да се запрат злоупотребите што ордата Локус можеше да ги даде на човештвото. Gears се обидува да има длабок карактер (запомнете ја употребата на „Лудиот свет“ кој е енергичен во Gears of War 3 и неговиот маркетинг), како и неговите суперхеројски моменти кои клочат. Но, акцентот на второто го намалува првиот и Gears сè уште не успеа да постигне баланс меѓу нив.

И проблемот е, Gears утврди дека Locust не е само незамисливо чудовиште кое знаеше доволно само да користи оружје и да носи панталони. Во трилогијата, вие поминувате време во Hollow, куќата на Grasshopper и го откривате нивниот град. Откривате дека тие имаат уметност, пишан јазик и религија. Тие имаат социјална хиерархија. Тие не само што уништуваат – тие се градатисто така

Нема текст

Во првите брзини на војната, ја откривате причината за војната против човештвото: тоа е затоа што толпата се соочува и со истребување. Под земја, локусот се бори со друг непријател наречен Lambent, верзијата „Locust“ која е мутирана со изложеност на извор на гориво наречена „Imulsion“. Јагнето го истуркаше ѓубрето од подземната куќа, убивајќи или менувајќи го оној што го нашле. Доаѓањето на површина е ситуација принудена на Лотуш од таа околност, а во Gears of War 3, знаете дека оружјето на Адам е создадено затоа што работел со Мирах, кралицата на Локус, да се обиде да го елиминира Ламбент и да го спаси локусот.

Да, локусот претставува егзистенцијална закана што сака да го елиминира човештвото и што вклучува голем број на грозни дела против нивните жртви. Постои аргумент дека луѓето немаат друг избор освен да одговорат на таков непријател. Проблемот е, никој навистина го нема тој аргумент. Gears јасно бил свесен за овие идеи, но тој никогаш не го доведува во прашање ликот. Кејт и неговата армија побрзаа низ целиот свет да се обидат да го натераат Хамер од Зора повторно да работи во „Запчаници 5“, и додека некои ликови престанаа да се прашуваат дали е добра идеја, тие беа малку против. Идејата дека чеканот не може да биде во вредност од човечката цена, дава моментална пауза.

Некои од најдобрите пишувања на „Gears 5“ се дело на неговиот лик на теренот меѓу припадниците на силите „Делта“, и сосема е јасно дека Коалицијата има карактер да пишува силни и интересни ликови кои се занимаваат со вонредни емотивни ситуации. Тоа е она што ја прави неговата неподготвеност да се справи со поголемите идеи толку фрустрирачки – тоа само ќе ги направи ликовите и ќе раскажат приказни посилни доколку им се дозволи да поминат повеќе време во помалку херојски моменти и нивните последици. Gears не треба да го смени она што е во основа – стрелците за борба со чудовишта кои сакаат да убиваат сите – но има многу повеќе што може да се направат во поттикнување на ликовите за тоа како тие се борат, како се чувствуваат за своите постапки и што сакаат да жртвуваат самите да преживееме, индивидуално и како вид. Јасно е дека Коалицијата размислува за овие идеи. Мора да ги предизвика играчите да размислуваат и за нив.