Телекомуникациски мрежи: какви се тие и како работат каблите за мачки

🎯ЗАШТИТА и победи ДОБРА АМАЗОН! Придружете се на каналот OfferTech Telegram!

Во дигиталната ера, неопходно е да се смета на едно брза и ефикасна врскамеѓутоа, се повеќе сме навикнати да користиме безжична технологија, или безжична, како дома, така и за мобилна телефонија на нашите уреди со Android или Apple. Сепак, најстабилните и најефикасните врски се Етернет, кои користат кабел за да ги поврзете сите уреди што се поврзани на Интернет.

Кои се каблите Етернет за интернет-врските

СЕ кабли за етернет тие се основни компоненти за поврзување на уреди со модемот, со цел нивно поврзување со Интернет и создавање на една LAN (Локална мрежа) или локална мрежа. Тоа е најраспространетата технологија во светот, заснована на пренос на податоци што се одвива во специјални кабли. Вторите се поделени на разни категории, скратено со Мачка, кои ги разликуваат каблите според:

  • Кај ширина на опсег
  • Кај брзина со што можат пренесува податоци.

Главните категории се Cat 5, Cat 5e, Cat 6, Cat 6A и Cat 7. I 5 кабли за мачки тие нудат максимална брзина од 100 Mbps и ширина на опсег до 100 MHz, но тие веќе не се широко користени и се идентификуваат како Брз Етернет. СЕ Кабли за мачкини 5e тие поддржуваат максимална брзина од 1000 Mbps, затоа 1 гигабит, па всушност тие се техничка еволуција на претходниот модел. На пример, каблите на компонентите РС Cat 6, обезбедуваат еден максимална брзина до 10 Gbps (10,000 Mbps), со ширина на опсег до 250 MHz.

После тоа, наоѓаме и јас Кабли на мачка 6А, со брзина еднаква на Cat 6, но со двојна фреквенција на ширина на опсег од 500 MHz. На крај, тука се и трговските достапни 7 кабли за мачки, со максимална брзина до 10 Gbps и ширина на опсег од 600 MHz.Во овој случај, перформансите се слични во споредба со нормалниот кабел Cat 6, сепак Cat 7 има поширока фреквенција на опсег и го намалува мешањето . Каблите сè уште не се многу вообичаени Мачка 7А, со максимална брзина од 10 Gbps и ширина на опсег до 1000 MHz.

Како да го изберете вистинскиот мрежен кабел за Cat?

Таму избор на кабел Мачка мора да се преземе врз основа на добиените перформанси, употребата на мрежни структури и компатибилноста со перформансите на интернет-врската и уредите што треба да се поврзат. Како по правило, каблите Cat 5 и Cat 5e се погодни за стандардни LAN-конекции, затоа се користат системи за брз Ethernet и Gigabit Ethernet за кои не се потребни особено високи перформанси.

Напротив, каблите Cat 6 и Cat 6A нудат дефинитивно супериорни изведби, всушност тие се најпопуларни и користени за домашни врски дома, но и кај оние во канцеларии и во компанииобезбедување соодветни перформанси за која било потреба. Поточно, тие може да се пофалат со сооднос на добар квалитет / цена, практично нула грешки при поврзување и пренесување на податоци, со многу мало мешање и прецизен и стабилен сигнал.

Конечно, јас Кабли на Cat 7 и Cat 7A тие нудат двојно заштити, се исклучително сигурни и се потребни за професионални или професионални активности специфични деловни областијас, кога е неопходно да се потпреме на високи перформанси и што е можно пониско мешање. Во овој случај, должината на кабелот е обично пократка, со димензии од 15 до 50 метри во зависност од брзината на врската. За домашна употреба или во отсуство на посебни технички барања, i 6 кабли за мачки тие претставуваат најдобра опција за мрежна врска, опремени со конектори RJ-45 и способни да поддржат максимална должина од приближно 55 метри.

Сепак, на пазарот може да се најдат многу различни модели со ист вид кабел, од кои секоја нуди различни конфигурации, материјали и врски. Од оваа причина е важно секогаш контактирајте специјализирана компанијаспособни да ја обезбедат целата неопходна поддршка за да разбереме кое е најдоброто решение според вашите потреби. Иако може да изгледа ирелевантно, изборот на мрежен кабел може да направи голема разлика во перформанси на врската, и дома и особено во компании и професионални места.

🔔Дали ви треба помош или помош? Пишете ни на нашиот канал Телеграм >>> ТУКА!

📱Дали барате паметни телефони со попуст? Купете ги по најдобра цена натаму >>> Амазон!

– Зачувај со Понуда Техника на Телеграма: најдете го понуди за најдобра технологија!

– Ако сте гладни за вести, следете го YourLifeПоднесена на Google News: кликнете на вездата за да не додадете во вашите омилени!

САКАТЕ АМАЗОН МУЗИК СЕ БЕСПЛАТНО БЕСПЛАТНО? Пронајдете КАКО!