Телефонските оператори нè шпионираат за да ја содржат инфекцијата со Коронавирус | ОФИЦИЈАЛНО

Телефонски оператори SPY US

🎯ЗАШТИТА и победи ДОБРА АМАЗОН! Придружете се на каналот OfferTech Telegram!

Следење на ќелии за набудување на СОВИД-19: осум оператори help помагаат на Европа. Кои се телефонските оператори кои ги шпионираат корисниците во Европа? Откријте

Телефонските оператори можат да нè шпионираат

Веста, која неколку дена кружеше во воздухот, сега стана службено исто така благодарение на потврдата на новинската агенција Ројтерс.

За што зборуваме?

Едноставно: фактот што започнаа да се случуваат телефонски оператори шпионирајте не и следете ги движењата и потоа споделете ги податоците со владите на европските земји.

Особено, 8 телефонски оператори одлучија да соработуваат со Европската комисија преку давање податоци за позицијата на корисниците со цел да се следи еволуцијата на пандемијата во моментов.

Првично се сметаше дека проблемот се однесува само на Италија, но, со оглед на брзото ширење на вирусот и големите проблеми што ги предизвикува и во Франција и Шпанија, беше решено да се прошири набудувањето на цела Европа.

Па после интервјуто одржано со Тиери Бретон, Европски комесар за внатрешен пазар, телефонските оператори кои работат во Европа, одлучија да соработуваат со Европската унија со обезбедување на податоци за движењата на нивните клиенти.

Кои се овие оператори?

Еве го списокот: Водафон, Телеком Италија, Дојче Телеком, Оринџ, Телефоника, Теленор, Телија и А1 Телеком Австрија.

Што прават тие со нашите податоци?

Комисијата го прецизираше тоа ќе ги користи податоците анонимно и во збирна форма за да ги координира интервенциите насочени кон следење на ширењето на вирусот.

Податоците, кои доаѓаат собрани, анонимизирани и доставени до надлежните органи во збирна форма, тие дозволуваат да мапирајте ги концентрациите и движењата на корисниците сопственици на мобилен телефон или паметен телефон особено во „жешките области“ каде што COVID-19 зафати.

Позитивното е тоа тоа е помалку инвазивен пристап од гледна точка на приватност споредено со тоа усвоено, на пример, од Кина, Тајван и Јужна Кореја, кои ги користат информациите за физичката позиција на секој терминал поврзан на мобилната мрежа за да ги следат позитивните субјекти и да спроведуваат наредби за карантин.

И нашата приватност е во опасност?

На тема приватност станува збор Интервенираше и Европскиот супервизор за заштита на податоците (ЕДПС) истакнувајќи го тоа проектот не ги крши правилата за заштита на личните податоци, под услов да се обезбедат специфични гаранции: Комисијата треба јасно да го дефинира збирот на податоци што сака да ги добие и да биде транспарентен за јавноста за да избегне недоразбирања.

Пристап до информации, EDPS продолжува, треба да биде ограничена исклучиво на квалификувани субјекти од полињата за епидемиологија и анализа на податоци.

Накратко, според она што го читаме, информациите би биле правилно анонимизирани и користени во збирна форма, но кој ни го гарантира? Можеме само да веруваме во тоа.

Дали тие продолжуваат да нè шпионираат дури и откако ќе заврши итни случаи?

Потоа, тука е се плашат дека овие форми на набудување на граѓаните може да продолжат подоцна крајот на здравствената итна помош: Војчих Вивиоровски, шеф на ЕДПС, е јасен во изјавата дека тоа е вонредно решениеоправдано од засегнатите интереси – заштита на јавното здравство.

Покрај тоа, агенцијата вели дека владите би биле подготвени да ги избришат и бришат сите собрани податоци откако ќе заврши итни случаи.

Ситуацијата во Италија

Се сеќаваме на тоа во Италија, Ломбардија беше првиот што соработуваше со ТИМ и Водафон да се следат движењата на корисниците преку податоците за мобилни телефони, но најверојатно овие решенија ќе бидат донесени во голем обем и во Италија (ако тие веќе не се активирани без да бидат соопштени до нас јасно и директно).

Повторно погледнете ја агенцијата:

„Регионот Ломбардија ги користи податоците за да провери колку луѓе ги следат условите за наметнатата блокада. Движењата над 300-500 метри се намалија за околу 60% од 21 февруари, кога беше откриен првиот случај во областа Кодогна “.

Во меѓувреме Гарантот за приватност Антонело Соро даде позитивно мислење за следење на движењата на корисниците, но ја повика извршната власт да предложи јасна легислатива. Соро рече дека таков систем, кој веќе е усвоен и во другите азиски земји каде се покажа како ефикасен “,тоа не води кон суспендирање на приватноста, но дозволува усвојување на ефективни алатки за содржење на заразата, почитување на правата на граѓаните“.

Гарантот исто така забележа дека ако „дисциплината за заштита на податоците ги комбинира потребите на јавното здравство и индивидуалната слобода, со гаранции за коректност и пропорционалност на третманот„За голем број луѓе има“потребна е регулаторна одредба во согласност со овие принципи“.

Во врска со ова, Соро и упати идеја на владата: усвојување на закон со кој ќе се комбинира навременоста на мерката и парламентарното учество.

Сепак, тој исто така издаде предупредување: „времетраењето мора строго да се поврзе со продолжувањето на вонредната состојба“.

Според вас, колку брзо ќе пристигне нова конференција во која Конте ќе го објави новиот закон?

ИЗВОР

ИЗВОР 2

🔔Дали ви треба помош или помош? Пишете ни на нашиот канал Телеграм >>> ТУКА!

📱Дали барате паметни телефони со попуст? Купете ги по најдобра цена натаму >>> Амазон!

– Зачувај со Понуда Техника на Телеграма: најдете го понуди за најдобра технологија!

– Ако сте гладни за вести, следете го YourLifeПоднесена на Google News: кликнете на вездата за да не додадете во вашите омилени!

САКАТЕ АМАЗОН МУЗИК СЕ БЕСПЛАТНО БЕСПЛАТНО? Пронајдете КАКО!