Темни, iPadOS и режими на датотеки

Mode Gelap, iPadOS & File

На денешниот настан на WWDC во Сан Хозе, Калифорнија, Apple го лансираше најновото ажурирање за оперативниот систем iOS, iOS 13 и го активира својот iOS за таблет уреди во нов специјален оперативен систем: iPadOS. Наскоро ќе разговараме за најважните ажурирања оваа година и се надеваме дека ќе видиме воведување на најновите карактеристики оваа година.

Темен режим на целиот систем

Најинтересна визуелна промена за iOS 13 е додавање на специјален режим на темнина што го префрла UI-то во потемна шема на бои што е лесна на очите. Имплементацијата на оваа одлика на Apple е слична на онаа што ја гледаат други продавачи на мобилни телефони: тие можат брзо да се вклучат или исклучат, а исто така има и функција за распоред што автоматски ги прилагодува режимите врз основа на времето на денот.

Темен режим, iPadOS и датотека 1

Позадината е оптимизирана и за прикажување на варијанти за теми на светло и темно режим. Додека темниот режим е поддржан од апликации на трети лица веднаш, програмерите можат да ги ажурираат своите апликации со новиот SDK и исто така да се интегрираат со системски прекинувачи преку API.

Темниот режим ќе работи најдобро на OLED уредите и ќе им обезбеди на корисниците зголемен животен век на батеријата затоа што е потребна помала моќност за прикажување на потемна содржина.

Напредно поставување фотографии и поставки за фотографии

Темен режим, iPadOS и датотека 2

Новата апликација Фотографии им овозможува на корисниците сега да ги уредуваат фотографиите пошироко со нови напредни техники. Новите контроли вклучуваат вибрации, баланс на бело, заострување, „дефиниција“ (филтер за јасност), намалување на бучава и филтри за скицирање директно од апликацијата за фотографии. Најважно е можноста сега да направите и напредно уредување на видео содржини исто така, нешто што обично треба да се направи со уредување на специјален уред, сега може да се направи на вашиот мобилен телефон, а сега можете да исечете, ротирате, менувате изложеност или да примените филтри директно од вашиот iOS уред .

Темен режим, iPadOS и датотека 3

Функцијата албум на апликацијата Фотографии исто така е масовно ажурирана. Уредот и iCloud сега ќе ги сортираат вашите фотографии по датум, можат да гледаат групи на слики по ден, месец или дури година на снимање, карактеристика што го имитира начинот на кој работеше апликацијата Галерија Samsung веќе неколку години. Покрај тоа, новата апликација ќе може да сортира фотографии по настани, може подобро да ги открие идните колекции.

Режимот на портрет сега ќе им овозможи на корисниците да го променат интензитетот и позицијата на гром, да обезбедат подобра контрола врз нивните портрети снимки и да овозможат поприлагодени резултати на осветлување.

Приватност и безбедност

„Епл“ на денешните главни настани нагласи голем акцент на новите одлики на приватноста и безбедноста. Суштината на новото подобрување за iOS13 е новото додавање на „Пријавете се со“. Јаболко “Функција. Новата функција, која е сосема јасно именувана, е поврзана со вашиот Apple ID наместо со вашата традиционална сметка за е-пошта.

Темен режим, iPadOS и датотека 4

Најдоброто нешто во врска со оваа нова карактеристика е тоа што Apple ја активираше функцијата „Скриј го мојот е-пошта“ каде создава уникатни алијаси за одредени апликации или веб-страници. во поставките на ApplePrivacy подоцна може да имате алијасот да ја проследи е-поштата на вашата оригинална е-пошта или да блокирате е-пошта само ако трета страна стане нијанса.

Како дел од целта за зголемување на приватноста и безбедноста, дозволите за локација на апликациите сега ќе функционираат поинаку на iOS 13. Сега можете да обезбедите поголема фино-грануларна контрола, како на пример давање пристап само еднаш наместо трајно. тогаш Apple сега ќе ве извести кога апликацијата ќе ја користи вашата локација, давајќи ви можност да го негирате пристапот.

Убава нова карактеристика е тоа што споделувањето фотографии сега ќе ви даде опција да ги избришете локациите за податоци EXIF ​​врз основа на вашите параметри.

Мапа со повеќе детали

Темен режим, iPadOS и датотека 5

Apple целосно ги смени податоците за мапирање за сопствената апликација Мапи. Користејќи ја новата технологија LIDAR, мапирање со сателити и возила, новата апликација Мапи дава позначајни детали. Новата функционалност вклучува збирка на локации и омилени страни, што ќе ви овозможи подобар стисок на најчестите локации.

Темен режим, iPadOS и датотека 6

Apple во основа ја претстави и својата верзија на Google StreetView: Новиот изглед од 360 ° на локацијата ветува дека ќе понуди слично искуство со она што Google може да го постигне, но имплементацијата на Apple се чини дека е многу помазна и во однос на демонстрациите за патувања по трасата изгледа многу поздраво и поинтересно од тоа што што го спроведува Google.

Голем проблем со новите податоци за мапирање е тоа што е насочен само за покривање на поголемиот дел од САД до крајот на 2019 година со некои многу ограничени европски земји на крајот на годината.

Мемоџи и порака

Темен режим, iPadOS и датотека 7

Уредите со чипови A9 или понови сега поддржуваат создавање на сопствени налепници Memoji. Налепниците во основа се статички анимиџии што можете да испраќате пораки и да се интегрирате во нова тастатура.

Подредувањето сега ви дава можност да споделите вашето име или фотографија (или анимаџи или друга фотографија) при започнување разговор, така што примачот на другиот крај веднаш ќе знае кој е.

Лизгајте ја тастатурата

Темен режим, iPadOS и датотека 8

Со години со години на Android уреди и тастатури за Android со трети лица, Apple конечно воведе тастатура за пишување на зададената тастатура за iOS со усвојување на QuickType. Искрено, ова е голем проблем затоа што јас ги користам вообичаените удари за пишување тастатура на мојот дневен уред за 5 години, прекрасно е да се види дека Apple продолжува кон опсегот за оваа опција.

Изведба – Брзина на лансирање на апликација 2x

IOS пред 12 години забележа огромно подобрување на перформансите во целокупното искуство на корисниците на Apple и реагираната брзина со ажурирање на распоредот и DVFS. Оваа година iOS 13 дополнително ги подобри перформансите на уредот, поточно брзината на лансирање на апликацијата.

Епл сега користи нов стандард за пакување со апликации кој значително ја намалува големината на апликацијата. Се вели дека новите преземања на апликации од App Store се 50% помали, додека ажурирањата за апликации ќе бидат за 60% помали. Новото пакување со апликации исто така го зголемува времето за лансирање на апликацијата за 2x, значително зголемување од претходната генерација.

Датотеки – Вистинскиот систем на датотеки ??

Можеби најзначајното ажурирање за iOS 13 е нешто што е вклучено во делот за презентација на iPadOS: Датотеката поддржува со целосно локално складирање.

Темен режим, iPadOS и датотека 9

Додавањето на прелистувач со датотеки со целосен генерички пристап до локално складирање, конечно, заврши едно од најголемите лакови на iOS, бидејќи е основано пред повеќе од една деценија. Новиот iOS 13 сега поддржува прикажување на целосни метаподатоци за датотеки, поштенски и неподвижни датотеки, споделување на папката iCloud и, прилично лудо, папката „Преземања“.

Да ве натера да размислите понатаму, iOS сега ќе поддржува надворешни датотеки на USB-уред, SD-картичка или дури и на хард диск. Ако ова конечно работи како што вети, огромен чекор за употреба на iOS.

компанија

Корисниците на претпријатијата ќе уживаат во новата карактеристика за поделба на податоците: Ова целосно ги одделува обичните податоци за корисниците од податоците за компанијата, нешто што е насочено кон „Донесете свој уред“, и ќе биде многу популарно кај многу корисници на претпријатија кои понекогаш ќе носат околу два уреди само заради ограничувања за користење на компанијата .

Поврзани читања: