Тензиите меѓу САД и Кина се закануваат на подводни кабли на Интернет меѓу двете земји

Ketegangan AS-Cina mengancam kabel internet bawah laut antara kedua negara

Во друг нуспроизвод на постојани тензии меѓу САД и Кина, националниот безбедносен преглед, наводно, испитува подморни мрежни кабли меѓу САД и Кина поддржани од Гугл и Фејсбук – потенцијално доведувајќи до првото отфрлање на САД на ваквите кабли за национална безбедност .

Кабел од 8,000 милји ќе обезбеди побрза интернет услуга за обете држави. И тоа е поддржано не само од двајца американски технолошки гиганти, туку и компанија наречена Др. Co Peng Telecom & Media Group – четврта најголема телекомуникациска компанија во Кина.

Според Wallурнал StreetурналМинистерството за правда на САД води мулти-агенциски панел наречен „Тим Телеком“ кој се заканува дека ќе го убие проектот. Кабелот, меѓу другото, ќе понуди директни врски до Хонг Конг, а тоа е една од причините за американската загриженост – особено поради чувството дека Хонг Конг ја губи својата автономија од Кина, факт што придонесе барем на високо ниво. ниво на тековните протести и демонстрации во Хонг Конг.

Хонг Конг работи полу-автономно, но Кина сака сè повеќе да ја интегрира во копното. Ова е причината за последниот закон што придонесе за демонстрациите таму, за можноста екстрадиција на осомничениот во Кина на судење. Во меѓувреме, САД се повеќе заземаат посилен став кон успешните кинески компании во однос на чувството дека тие делумно се здобиваат благодарение на блиските врски со централната влада на Кина.

Соодветно на тоа, Јанг Ксупинг, претседател на Др. Пенг, е поранешен владин претставник на Шенжен, кој е WSJ Забелешка, и нејзините придружни компании работеле на проекти за различни оружја на кинеската влада. Проектите вклучуваат изградба на мрежа за набудување на оптички влакна во име на полицијата во Пекинг.

Меѓутоа, доколку САД го одобрат овој кабел, бидејќи најголемиот дел од него веќе е развиен и е во функција, се проценува дека кабелот може да се ракува веднаш по крајот на оваа година.

Извор на слика: Фото: Енди Вонг / АП / Шутстерток