Теско влезе во хаос Хадл, отстранет буџетот за мобилни телефони од 4G

Tesco masuk dalam kekacauan Hudl, anggaran ponsel 4G dihapus

Продавачите на млеко и леб „Теско“ ги напуштија плановите за камшикување на паметните телефони под марката Хадл, велејќи дека пазарот стана премногу конкурентен. Гигантот на супермаркетите сега ќе се концентрира на Хадл 2, кој ќе биде лансиран „во следните неколку недели“.

Супермаркетот забележа успех во својот таблет Хадл, но плановите за развој на телефон Хадл се суспендирани на неодредено време. Претходно оваа година „Теско“ соопшти дека ќе лансира смартфон 4G за да се натпреварува со другите буџетски опции.

„Уверени сме дека можеме да им понудиме на клиентите нешто што гледаме како недостасува на мобилниот пазар: прифатливи и квалитетни 4Г смартфони“, рече Робин Терел, директор на мулти-каналната група во „Теско“.

“Кога ја развивме идејата во првите неколку месеци од оваа година, можевме да видиме празнина што би можеле да ја пополниме за нашите клиенти. Технолошкиот сектор се менуваше брзо и растеше и од тогаш, пазарот на мобилна телефонија станува сè поконкурентен.

„Така, на почетокот на јули, ја донесов одлуката дека телефонот ќе го ставиме во мирување и ќе се концентрираме на таблетот Хадл 2“.

Во јануари Теско објави дека продал повеќе од 400.000 таблети Хадл за три месеци. Хадл, кој беше силно промовиран во својата продавница, излезе во продажба за 119 фунти, потценувајќи ги ривалските уреди како што се Nexus 7 и iPad Mini.

Tesco сè уште може да лансира 4G, буџет за паметни телефони на Хадл во иднина со план само „на чекање“. Tesco можеби беше одложен со лансирањето на голем паметен телефон од Amazon како со Fire Phone и AppleiPhone 6, и двајцата излегоа на продажба овој месец.