Тетрис ги напушти iOS и Android, но се врати

Tetris meninggalkan iOS dan Android tetapi sudah kembali

Тетрис ги напушти iOS и Android, но се врати и повеќе од еден корисник не успеаја да се пожалат дека немаат класични видео игри. Не е сè што е строго како што изгледа.

Одлуката за откажување на играта беше објавена од Електронски уметности, франшизорот и до април е можно да се продолжи со играњето пред да исчезне. Но, новиот развивач предупредува дека играта нема да исчезне од мобилниот телефон.

Тетрис или класично враќање

Најдоброто нешто што им се случува на fansубителите на видео игри е пристигнувањето на паметни телефони. Со екран на допир оживеаја дел од видеоигрите што се играа прво во салата аркада, а потоа со компјутер дома.

Малку по малку, од Пак Ман до Вселенски напаѓачи, некои класици од 80 инсталирани на нашиот мобилен да ги искористат предностите на мобилната игра и исто така и нашата носталгија. Во тој контекст се појави Тетрис, една од најзабавните игри во историјата.

Задачата за редење на тули стана класична стратегија и притисокот на навивачите направи играта да не исчезна воопшто.

Тетрис ги напушти iOS и Android, но се врати

ЕА го постави датумот на доспевање на тетрисот на телефон, а последниот ден е 21 април. „Ова е авантура, но за жал дојде време да се разделиме“, се вели во соопштението на „Electronic Arts“.

Поточно, верзијата што недостасува е Тетрис 2011 година и Тетрис Блиц. Дури и верзии за тоа исчезна од Google Play иако тие сè уште се достапни на продавницата за апликации на Apple.

За неколку месеци, не само што ќе бидат преземени видео-игри, туку и ќе бидат избришани од уредот што ги има.

Причината за излегување не е официјално известена, но сите укажуваат на тоа дека резултатот е излезот на тетриската верзија во верзијата „Battle Royale“. Новата видео игра ќе има подобра графика, борбен режим, а целта е да се преживее во игра од 100 играчи. Сè уште нема датум на објавување, но се очекува во мај да види светлина.

Нова надеж

И покрај лошата вест, класичниот Тетрис нема да исчезне заедно. Од една страна, сите копии од играта – и исто така алтернативна верзија– од неколку програмери и други N3twork компанија, која ја разви верзијата Тетрис Ројал по договор со Компанијата Тетрис, објави бесплатна верзија на видео играта и може да се добие на Google Play

Оваа апликација е достапна и има реклами, нешто што не е толку досадно да ги поддржува оние што сакаат да продолжат да играат класичен режим.

Достапна е верзијата за тетрис

За Android: Тетрис

За iOS: Тетрис 2011 година и Тетрис Блиц

Коментар