Тој на Фејсбук прави ТВ-камера што ќе ви прислушкува. Ти купи?

Facebook dia membuat kamera TV yang akan menguping kamu. Anda beli?

– Ај пријател, дали соработувате компанија што не може да ги заштити личните податоци на своите клиенти? Истото што дава чувствителни информации на надворешните компании без да ги известува корисниците? Тиа, токму оваа! Затоа, слушајте, тие имаат одличен нов производ. Вие го поврзувате со телевизорот во дневната соба и оставате да снима и прислушува на вас. Ова се нарекува Портал.

Па, порталот не е целосно нов уред. Првата серија на производи со ова име Фејсбук беше претставена во 2018 година. Едноставна таблета за повикување, испраќање на текстуални пораки, видео на стриминг и консумирање мултимедијални содржини беше во центарот на вниманието. Порталот најверојатно нема да успее, како што беше потврдено и од најевтиниот пад на цените на уредот на само 99 долари.

Кој е успехот на таблетот за лична комуникација кога стои зад компанија која брои само несреќи поврзани со заштита на приватноста.

Фејсбук има голем проблем со безбедноста и приватноста на своите корисници. Во 2019 година, податоците од повеќе од 50 милиони сметки на оваа веб-страница одат на трговци со информации. Цукерберг не може да игра картичка на невина жртва. Самиот Фејсбук посредува во откривањето на информации за своите корисници на трети страни, без директно и јасно да ги извести самите заинтересирани страни. Фејсбук е исто така голем производител на лажни информации и официјални апликации за кои се потребни многу права поврзани со понудените услуги.

Според Волстрит Journalурнал, повеќе од 60 проценти. Сурферите во Северна Америка не веруваат на Фејсбук. Компанијата постојано и неуморно работеше на вакви резултати со месеци. Самиот Цукерберг не го подобри имиџот на гигантот, за кој беше познато дека ги признава своите грешки и грешки. Покрај тоа, тоа доаѓа со личен лаптоп кој има затворена видео камера и дупка за микрофон. Тешко е да се најде повеќе течен симбол за тоа колку сме сигурни денес како нашата приватност на Интернет.

И покрај прашањето за доверба, Фејсбук создава мезе што ги снима и прислушува членовите на домаќинството.

Тој на Фејсбук прави ТВ-камера што ќе ви прислушкува.  Ти купи?  1

Телевизискиот портал е уред со вграден диктафон и слика, со кој се поврзуваме со ТВ во дневната соба. Со гаџетот вреден 149 американски долари, можеме да повикаме пријатели на фејсбук, да губиме време да гледаме на Фејсбук и да ја доживееме истата видео-сесија со вашите пријатели користејќи слики во решенија за слики. ТВ порталот нуди и надворешни апликации, како што е Амазон главно видео.

Можеме да комуницираме со Порталот преку глас. Откако ја кажа командата „Здраво портал“, уредот чека едноставна команда со употреба на „Ај Alexa“. Можеме да побараме говорни повици, видео пребарување или да го покажеме моменталното време. Сликите и звуците снимени од уредот се профилираат за да ги идентификуваат и разликуваат индивидуалните корисници. Меѓутоа, ако мислите дека Фејсбук оди по главата по неодамнешниот скандал и реши да се потпрете само на строг, локален ВИ, ќе бидете погрешни.

Фејсбук има реакција на компанијата Компанијата признава дека примероците за глас на корисниците им се даваат на вработените.

Тој на Фејсбук прави ТВ-камера што ќе ви прислушкува.  Ти купи?  2

Ова значи дека нашите заповеди, реченици и команди можат да бидат анализирани од тим на странци од месо и крв. За да го дозволите ова, одржете го Ај Порталот активен. Потоа, секој корисник на уред може да најде под лупата непознато лице кое ќе го пушти, провери и анализира својот глас. Боја, тон, изговор, но и самата содржина. Се разбира, сè е да ги подобриме и подобриме услугите.

За среќа, корисниците имаат можност да ги оневозможуваат командите (и затоа, постојано да слушаат). За ова Фејсбук додава специјално физичко копче на уредот што ќе ги заклучи микрофон и леќи за портал. Барем во теорија. Шлаг на оваа лута безбедносна торта е видео повик со помош на инфраструктурата на Фејсбук да биде криптирана

Колку е несфатливо колку е груб Фејсбук. Компаниите кои се борат со голема криза на доверба мора да преземат многу иницијативи во врска со безбедноста и заштитата на приватноста. Наместо тоа, Цукерберг даде зелено светло на ТВ во дневната соба, кој намерно слушаше, го собра и го испрати нашиот разговор. Под какви околности, во кој свет може да се заклучи дека ова е добар чекор? Како чувар на приватност, Фејсбук веќе е на оган. Сепак, наместо да ја контролира загубата на имиџот, брадестиот човек со насмевка ископа поголем и поголем гроб.