Треба да знаете како да ги оневозможите внатрешните апликации на Galaxy S9 «Android:

You Should Know How to Turn Off Built-in Apps on Your Galaxy S9

Дека Galaxy S9 е одличен телефон кој го напојува екосистемот Android. Ова го вклучува семејството на апликации Google – од кои многу се поклопуваат со функционалноста на Samsung. Ова може да предизвика прекумерни апликации што цицаат ресурси од вашиот телефон, но за среќа, постојат начини да намалите дел од бучавата и да ја деактивирате стандардната апликација.

Додека Samsung може да биде многу компатибилен со нивните различни брендирани апликации, тие обично се чувствуваат во спротивност со сопствените апликации на Google, кои генерално се чувствуваат почисти и пофункционални. Или можеби ја претпочитате апликацијата Samsung и сакате да го деактивирате Google – еј, тука нема оценка. Она што сакам да го сторам е да ви кажам дека, ако сте нови за Android, треба да знаете дека е можно да се оневозможат bloatware и други стандардни апликации.

Чекор 1: Отворете ја „Апликацијата“ во вашите поставки

Прво, отворете ги поставките со пронаоѓање на апликацијата во фиоката за апликации или со влечење надолу за да го отворите панелот за известувања и да ја допрете иконата за менувачот во горниот десен агол. Оттука, притиснете го титлот „Апликации“.

Чекор 2: Оневозможете ја апликацијата на системот

Во делот “Апликации”, список на сите ваши апликации ќе се појави пред вас. Скролувајте сè додека не ја пронајдете оној што сакате да го деактивирате и допрете. Ако се вели „Деинсталирај“, тогаш имате среќа – навистина можете да се ослободите од апликацијата со притискање на тоа копче.

Треба да знаете како да ги оневозможите внатрешните апликации на Galaxy S9
Треба да знаете како да ги оневозможите внатрешните апликации на Galaxy S9

Ако се каже „Деактивирај“ (и копчето не е сиво), допрете ја за да ја избришете апликацијата од фиоката на вашата апликација и исчистете ги сите сродни податоци што можат да го зафаќаат вашето складирање. Appearе се појави предупредување во кое се вели: „Оневозможувањето на стандардната апликација може да предизвика грешки во другите апликации“. Допрете го “Оневозможи” за да ја исклучите апликацијата или “Откажи” ако одлучите да не го сторите тоа. Знаете дека успешно сте го сториле тоа ако апликацијата вели „Активирајте“, каде порано рече „Деактивирајте“.

Чекор 3: Оневозможете ја апликацијата Bloatware

Кога сте тука, може да забележите дека некои претходно инсталирани системски апликации ја имаат сивата опција „Оневозможи“ – ова се нарекува секој ден како bloatware. И покрај тоа што не можете да го избришете лесно, сепак може да се направи.

Ако имате било каква апликација што не може да се деактивира или деинсталира преку менито Поставки на Galaxy S9 на вашиот компјутер, има апликација која ќе се ослободи од сето тоа. Потребно е малку подесување, но ние имаме чекор-по-чекор упатство што ве чека на линкот подолу.

Корица слика и слика од екранот од Брајан Ланг /